lumberyard engine logoAmazon heeft zijn eigen 3d-game engine uitgebracht. De Amazon Lumberyard-engine is gratis te gebruiken en is gebaseerd op Crytek's CryEngine. Voor online multiplayer biedt Amazon zijn GameLift service aan waar wel een prijs aanhangt.

Lumberyard is beschikbaar in bèta en moet uiteindelijk worden gebruikt voor de ontwikkeling van games voor pc, console, mobiel en virtual reality. De engine maakt gebruik van Amazon's eigen sdk voor C++. Met Lumberyard biedt Amazon ontwikkelaars een editor met personage en animatie-editors, interface-editors, maar ook met effecten zoals voor het weer en kleding. Ontwikkelaars hebben verder volledige toegang tot de broncode.

Amazon geeft aan dat er geen kosten aan het gebruik van de engine verbonden zijn. Ook hoeft er geen omzet gedeeld te worden met het bedrijf als verkochte games gebruikmaken van Lumberyard. De standaard Amazon Web Services-kosten moeten wel betaald worden als een ontwikkelaar daar gebruik van wil maken.

Naast Lumberyard heeft Amazon ook het bestaan van GameLift bekendgemaakt. GameLift moet dienst doen als service voor ondersteuning van multiplayer games die in sessies plaatsvinden. Via GameLift moet het voor ontwikkelaars mogelijk zijn om de servers makkelijk te vergroten en te verkleinen. Dit is voor de ontwikkelaars prettig, want Amazon vraagt een bedrag per speler.

Ook legt Amazon met de game-engine zich weer wat meer toe op Twitch.tv. Sinds de aankoop van de streamingdienst voor games heeft Amazon niet veel ermee gedaan. Lumberyard brengt hier verandering in doordat het een aantal Twitch-features heeft toebedeeld gekregen. Met Twitch ChatPlay kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van een drag-and-drop scriptinterface waarmee gameplay-onderdelen ontwikkeld kunnen worden die Twitch-gebruikers toestaan om de game te beïnvloeden. Een game die hiervan al veel weg heeft is Choice Chamber. In die game bepalen gebruikers hoe de levels er uitgaan zien. Met Twitch JoinIn kunnen ontwikkelaars games maken waarmee streamers makkelijk hun publiek kunnen uitnodigen om met ze mee te spelen.

In de bèta is het mogelijk om te ontwikkelen voor Windows Vista en hoger, voor de PlayStation 4 en Xbox One. Aan ondersteuning voor mobiel en virtual reality wordt gewerkt. Amazon hoopt dat binnen een aantal maanden toe te kunnen voegen. Voor ontwikkeling raadt Amazon minimaal een quad-core processor, 8GB aan werkgeheugen, een high-end videokaart van 2GB die DirectX 11 ondersteunt en 200GB aan opslagruimte aan. Verder is Visual Studio 2013 Update 4 of nieuwer nodig en het Visual C++ Redistributables-pakket voor Visual Studio 2013.

Amazon Lumberyard

Bron: Tweakers.net