Er zijn veel hacking technieken beschikbaar. Volgens wikipedia is een betekenis van het woord 'hacker',  iemand die tracht om via andere dan de officiële wegen een computersysteem binnen te dringen teneinde een beveiligingsprobleem te kunnen aantonen en mogelijk verhelpen. Niet alle hackers hebben de intentie om anderen dingen te stelen. Hacken kan worden gedaan op verschillende plaatsen, zoals een website, draadloze verbinding, omroep-netwerken, e-mails, gadgets zoals mobiele telefoons, etc.
We onderscheiden de volgende hackers soorten:

 

White hat hackers
Dit zijn hackers die hacken, maar geen schade aanrichten. Deze hackers worden bijvoorbeeld door een bedrijf ingehuurd om hun systeem te testen door middel van hacken. Als de white hat hacker in het systeem van het grote bedrijf komt. Dan zal hij de lek doorgeven en zal deze zo snel mogelijk dicht worden gemaakt voordat andere hackers er misbruik van gaan maken. Het voordeel om zo iemand aan te nemen is. Hij denkt als een hacker en niet als een systeembeheerder. Dus hij zal hetzelfde proberen als een kwaadaardige hacker.

Grey hat hackers
Dit is een kruising tussen hackers en crackers. Het komt voor dat crackers proberen hun activiteiten te verhullen door zich als hacker voor te doen.

Blue hat hackers
Blue hat hackers zijn hackers die hacken om ervan te leren. En ze delen hun informatie met andere om hun kennis op het gebied van hacken op te schroeven.

Black hat hackers
Dit zijn de "kwade" hackers. Deze breken ergens in om achter informatie te komen en dit misschien wel te misbruiken. Black hat hackers maken ook virussen, spam, botnets en internetwormen. Deze term word ook wel gebruikt voor mensen die software beveiliging omzeilen wat je tegenwoordig erg veel tegenkomt op het internet. Bijna alles is illegaal te downloaden.

Script kiddies
Ook wel sk's of n00bs genoemd. Dit zijn de mensen die wel hacken. Maar ze maken alleen maar gebruik van programma's van andere mensen die zo te vinden zijn. Deze is dus echt niet professioneel.

De laatste tijd zul je steeds meer zien dat er grote bedrijven gehackt zijn of dergelijke. Een simpel voorbeeld "OV-chipkaart voor de tweede keer gekraakt". Hoe meer dat dit voorkomt. Hoe meer werk er zal zijn voor de digitaal onderzoeker. Aangezien dat het internet gigantisch gegroeid is zal dus de behoefte aan digitaal onderzoekers blijven groeien.

Denk jij dat je een top hacker bent? Op de volgende site kan je testen hoe goed je in "hacken" bent. Het is de bedoeling dat je doormiddel van de source code van een pagina login pagina's voorbij kunt komen. Deze site is door ons zelf gemaakt en is op het moment nog erg simpel. Waarschijnlijk zullen wij nog moeilijkere levels maken als we weten dat mensen het leuk vinden. En zullen wij ons wat meer in javascript gaan verdiepen. Zodat we voor de bezoekers interessante levels kunnen samen stellen.

Overieg vormen zijn:

  • Elite - Expert hackers worden aangeduid als Elite hackers.
  • Neophyte - Bijna nieuw voor internet fundamentals. 
  • Hacktivisme - Het verspreiden van hun geloof in de vorm van bericht via het gehackte systeem aan anderen. 
  • Phreaker - Telecomm hacker die trucs speelt met de telefoon en het maken van je gratis ISD gesprekken. 
  • Computer Security Hacker - hacker het kennen van de tech spec van computer en netwerken. Met behulp van gefragmenteerde pakketten naar de firewall of ISP aanval.
  • Academic Hacker - Academische persoon het doen van een onderzoek over het hacken. 
  • Hobby Hacker - Hacking gedaan als een hobby, zoals de gevangenis te breken gedaan op Apple iPhones, wijzigen software en hardware, etc.

Test je hack kennis op deze website!.