androidBinnenkort vertrek ik weer voor een welverdiende vakantie in ZO-Azië. Omdat ik nou eenmaal internet- en gadgetverslaafd ben, wilde ik toch BYOD-en daar. Ik heb geen zin om de hele tijd rond te slepen met mijn laptop om af en toe mijn mail te kunnen lezen, en heb geen smartphone, omdat ik vind dat een telefoon moet bellen, zonder elke dag aan de lader te moeten.

Ik kwam dus met de volgende vereisten waaraan het apparaat moest voldoen:

  • klein,licht,handig
  • goedkoop
  • goede interface
  • mogelijkheid tot: mail ophalen,internetten, remote beheer, E-books lezen, muziek luisteren
  • tweakbaar
  • flinke accuduur (>4 uur)

Allereerst ben ik maar eens gaan kijken op Chinainvasion.com, waar wel wat leuke apparaatjes stonden, maar net niet wat ik zocht en bovendien kan de levertijd daar oplopen naar 4 weken, en dan ben ik al weg. Wat verder googlen en ik kwam terecht bij het Kruidvat, dat net twee tablets aanbood met ips schermen en Android 4, een 7" voor 99 euro, en een 9,7" voor 129 euro. (de laatste is volgens mij inmiddels uitverkocht)

De 7"  leek me wel wat. Op het forum van tweakers.net loopt een draadje, waar de reacties erg positief waren, maar ook een aantal tekortkomingen werden genoemd. Met name de Wifi ontvangst was knap belabberd, maar daar was wat aan te doen, daarover later meer.

Terug naar de website van het Kruidvat, en de 7"besteld, met een leatherlook etui met geintegreerd toetsenbord dat ze aanbieden voor 20 euro. Twee dagen later had ik het spul in huis, openmaken, opladen en opstarten die hap.android4-tablet-1

Eerste indruk van de tablet: hoewel Android 4 'out of the box' meteen soepel draaide, waren er wel wat probleempjes: je kon maar een beperkt aantal apps installeren, en de Wifi was inderdaad belabberd, zelfs op enkele meters van de router kreeg ik time-outs. Het leren etui met toetsenbord werkte perfect, maar de tablet lag er los in, en er zat geen sluiting op het etui. Pak je het etui, met tablet erin, zonder nadenken op, dan valt het tablet eruit. Niet zo handig...

Kortom: tijd om te gaan tweaken & knutselen!

De tablet komt standaard geroot, het Google play probleem kon worden opgelost met nieuwere firmware. Op de Cherry site (blijkbaar de importeur van de tablet) kon ik de firmware + drivers ophalen. Helaas, mijn desktop PC gaf direct een bluescreen toen ik het tablet daarna aansloot. Gelukkig ging het op mijn laptop beter. De truc is: update bestand uitpakken, akkoord geven voor de driver-installatie, rebooten, exe file openen, door alle stappen lopen (geschreven in een taal die heel erg op engels lijkt, maar het net niet is), tablet uitzetten, return button op de tablet indrukken, via usb aansluiten met return button ingedrukt, wachten tot het apparaat geinstalleerd is, return button loslaten en de firmware wordt bijgewerkt. Dat viel nog best mee en het Google play probleem was inderdaad opgelost. Piece of cake...android4-tablet-2

Nou het spannende gedeelte: er waren twee mods om de Wifi te verbeteren: een softwarematige, waarbij het Android configuratiebestand moest worden aangepast, en een hardwarematige, waarbij het tablet open moest. Software aanpassen was zo gebeurd, maar dit loste niet de slechte ontvangst op. (de overdrachtsnelheid werd wel beter, bleek na de hardware mod)

Dus maar aan de hardwaremod begonnen, en nu wordt het leuk....

In het Kruidvat 7" Proline tablet, dat eigenlijk een Cherry M-728 tablet is, dat eigenlijk een Hyundai A7HD tablet is (snapt u het nog?), zit iets geks: de Wifi antenne zit in de hoek gemonteerd, zodat hij een bocht maakt. Dat is natuurlijk niet goed voor de resonantie, en dus de ontvangst. Waarschijnlijk heeft een waaghals het ding in zijn frustratie opengebroken en kwam er zo achter dat je de antenne kan rechtbuigen, omdraaien en onder de printplaat kan schuiven.

Here we go: het tablet gaat niet makkelijk open, het zit gelijmd. Ik wrik met een dun schroevendraaiertje eerst heel voorzichtig de zijkantjes ietwat los, en doe daarna aan de bovenkant hetzelfde. Afgezien van de lijm zitten er ook een soort klemmetjes aan de binnenkant die los moeten schieten. Het is duidelijk dat dit tablet niet gemaakt is om weer opengemaakt te worden, maar het kan wel, al zijn wat lichte beschadigingen onvermijdelijk. De antenne omdraaien is een eitje. Boeltje weer dichtdrukken en damn! 't werkt. Redelijke Wifi ontvangst, in ieder geval goed genoeg om in een café met Wifi mijn dingetjes te doen. Demonstratie met plaatjes.

 

Nu even op de fiets naar de Action, rolletje zelfklevend klitteband voor 50ct op de etui en de tablet geplakt, en een stukje op de sluiting van het etui, zakje voor de oortelefoon erbij geklitteband, Opera, Teamviewer en nog wat ander spul installeren  en ik ben klaar voor de reis. Totale kosten voor een soepel draaiende Android 4 tablet met hoes en keyboard: 120,30 euro. Apple & Microsoft: eat your heart out! Ik ben blij...

android4-tablet

Youtube links: