Ik heb al eerder geschreven zogenaamde "Blackhat SEO". Blackhat SEO technieken zijn vaak onethische manieren om je website (vaak tijdelijk) hoger in de SERP te krijgen. Sommige SEO consultants gebruiken deze technieken om klanten te helpen. Vaak eindigt dit negatief. De website komt nog lager in de SERP terecht of heeft zelfs een ban aan de broek. Blackhat SEO is dan ook vooral een verspilling van tijd.

Bekend bij Google

Google is niet dom. Google kent deze technieken natuurlijk ook en zullen, bij de analyses van je website, rekening mee houden. Daarnaast zul je ook veel bezoekers ergeren met deze praktijken. Denk twee (of misschien wel drie) keer na voordat je hieraan begint!

Welke vormen bestaan er dan?

  • Keyword stuffing
    Een ouderwetse, maar nog steeds populaire techniek. Je schrijft teksten die vol staan van de keywords en vaak niet meer te lezen zijn voor de bezoeker Soms staan deze keywords wel 10 keer achter elkaar. Herhaal SEO, zoekmachine optimalisatie, SEM, beter vindbaar worden, etc. Je snapt het wel!
  • Wit op Wit
    Alweer een oude techniek. Het is een vorm van Keyword stuffing, alleen is deze niet zichtbaar voor de bezoeker. Wel voor Google natuurlijk. Ook kun je een techniek gebruiken waarbij de tekst wordt verborgen in de stylesheet. Ik gebruik deze techniek heel soms nog: als je een Engelstalige website hebt, wil je ook gevonden worden via Nederlandse zoektermen. Deze zoektermen plaats ik dan in een Hidden DIV
    Zoekmachines kunnen gemakkelijk achterhalen, wanneer je dit doet. Toch kan deze techniek, als je hier voorzichtig mee omgaat, wel handig zijn.
  • Door het woord "scam" te gebruiken
    Veel mensen zijn op zoek naar producten of services en willen weten of dit een scam is of niet. Door een artikel te schrijven, waar je aangeeft dat het geen scam is, kun je veel bezoekers binnenhalen. Dit werkt prima als je dan ook nog als affiliate fungeert. Extra bezoekers, je vertelt de bezoekers dat het geen scam is en je verkoopt het product.
    Deze techniek werkt soms, maar kan ook negatieve gevolgen hebben voor je site.
  • Link Farming
    Het gebruiken van een Link Farm om extra links te krijgen, is natuurlijk een vorm van oplichterij. Link Farming werkt tijdelijk en snel, maar kan zeer grote negatieve consequenties hebben voor je website.
  • Google Bowling
    Hier gebruik je het negatieve effect van Link Farming door links te laten maken naar je concurrenten in de hoop dat zij in de ban worden gedaan. Ook dit zal Google proberen te achterhalen
  • Doorway pages
    Plaats nutteloze, met veel trefwoorden doorspekte, geoptimaliseerd content op een website en plaats links naar de pagina's waarop jij gevonden wilt worden. Niet leuk voor de bezoekers en adverteerders. Google zal deze links niet meetellen.
  • Meta Stuffing
    Dit was populair in 2000-2002. Door veel keywords in de Keyword en Description tag te stoppen, kreeg je veel bezoekers op je site. Dit was destijds de nr. 1 en nr. 2 techniek om hoger in een zoekmachine te komen.Google gebruikt deze gegevens niet meer voor het bepalen van de zoekresultaten (let op: de Description heeft nog steeds haar waarde).
  • Spammen blogs en forums
    Reactie geven zonder inhoud werkt niet. Deze worden vaak verwijderd door de eigenaar van de blog of forum. Als de verhouding van backlinks via blogs en fora niet klopt zal dit ook een negatief effect hebben op je SERP. Probeer ook op andere sites genoemd te worden.
  • Headlines zijn fake
    Er is niets mis met het gebruik van een goede titel van je blog. Probeer mensen inderdaad aan te zetten tot het lezen van je content. Als de titel echter niets te maken heeft met de inhoud, dan kan dit ook negatieve gevolgen hebben. Dus geen titel "Frans Bauer snuift coke", terwijl je in het artikel vakantiereizen aanbiedt.
  • Twitter-Bombing
    De nieuwste rage, maar eentje waarmee u een ban kunt krijgen van Twitter en Google. Een Twitterbom wordt vaak via een bot in gang gezet. Soms honderden tot duizenden dezelfde berichten worden gepost met een link naar een website. Doe dit niet!
SEO_tactics
Wie kent er nog meer Blackhat-technieken?