Irakese rebellen kunnen niet alleen de beelden van onbemande robotvliegtuigen bekijken, bijna alle Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zijn gevoelig voor "elektronische onderschepping". De Wall Street Journal rapporteerde gisteren dat militanten via 26 dollar kostende software met de "drones" van de Amerikaanse luchtmacht kunnen meekijken. Het probleem is echter veel omvangrijker, aldus Wired. Naast "drones" gebruiken zowel bommenwerpers als straaljagers apparatuur om beelden naar de Remotely Operated Video Enhanced Receiver (ROVER) te sturen. Daarmee kunnen troepen op de grond met de vliegtuigen meekijken.

Inmiddels beschikken bijna alle vliegtuigen over de techniek, maar de eerste generaties zijn zo snel uitgerold, dat ze het signaal niet versleutelen. Aanvallers zouden het signaal vervolgens kunnen onderscheppen of storen. In Irak wordt voor de signalen geen encryptie gebruikt, zo laat een legerfunctionaris weten. Via een satellietontvanger en de 26 dollar kostende SkyGrabber kunnen opstandelingen dus met alle Amerikaanse vliegtuigen meekijken. Het leger werkt inmiddels hard aan een oplossing die wel versleuteling toepast.

Goedkoop
Met name kleine militaire drones zijn kwetsbaar om "bekeken" te worden, aangezien deze voertuigen, zoals de Shadow, Hunter en Raven, het signaal alle kanten opsturen. Een opstandeling zou alleen in het blikveld hoeven te staan om het signaal af te tappen. "Het is net als criminelen die radioscanners gebruiken om politie communicatie af te luisteren", aldus de functionaris. Volgens hem zijn grotere vliegtuigen, zowel bemand als onbemand, minder kwetsbaar. Deze toestellen kunnen het signaal stoppen als niemand meekijkt en kunnen het naar alleen kanten uitzenden beperken, wat het onderscheppen bemoeilijkt.

De functionaris merkt op dat systemen zoals ROVER goedkoop moesten zijn uit commerciƫle "off-the-shelf" hardware bestaan. "We wilden het spul gewoon daar krijgen. Het is niet perfect. Dus ja, als we in het elektromagnetische spectrum uitzenden en je staat eronder, dan kun je het ontvangen. Duh-uh."

Bron: security.nl