The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)

amd freesyncEen gebruiker op Reddit toont dat hij en enkele andere ontwikkelaars software hebben ontwikkeld waarmee FreeSync gebruikt kan worden op monitoren die het officieel niet ondersteunen. De hack werkt niet op alle monitoren en alleen via hdmi en in sommige gevallen dvi. De ontwikkelaar schrijft op Reddit dat gebruikers van de hack moeten beschikken over een gpu die FreeSync ondersteunt en voorzien is van de meest recente Crimson-driver. Het bericht is voorzien van een link naar een bericht op het Guru3D-forum, waar de software gedownload kan worden. In hetzelfde bericht wordt uitgebreid uitgelegd hoe de gebruiker de software kan laten werken.

Niet alle monitoren werken met de FreeSync-hack. Tweakers heeft geprobeerd om de hack te laten werken met een AMD Radeon RX 480 in combinatie met een Dell P2715Q en een LG Flatron W2486L. Met beide schermen is het wel gelukt om in het AMD-controlepaneel FreeSync aan te zetten. Toen de AMD FreeSync Demo werd gedraaid, verscheen er echter slechts een zwart beeld. De hack werkte alleen met een hdmi-kabel. Met dvi-d kon FreeSync niet geactiveerd worden. Op het Guru3D-forum toonde een gebruiker aan dat hij de hack werkend heeft gekregen op een Yamakasi Catleap Q270. Dit is een Koreaanse monitor die enkel dvi-signalen accepteert en in staat is om een andere verversingssnelheid te tonen dan de standaard 60Hz.

Volgens de redditor, die de naam mtrai gebruikt, werkt de hack op zijn LG 29UM58-monitor. Vermoedelijk is dit het geval omdat van dit model varianten bestaan die wel FreeSync ondersteunen, zoals de 29UM68. Dit suggereert dat de 29UM58 FreeSync wel hardwarematig ondersteunt, maar dit in de firmware niet is ingeschakeld. Tweakers had op moment van schrijven geen monitor tot zijn beschikking waarmee dit bevestigd kon worden.

Bij de introductie van FreeSync-over-hdmi sprak Anandtech met een werknemer van AMD, die vertelde dat de monitor die gebruikt werd bij een demonstratie van deze techniek geen speciale hardware nodig had. In de demo-monitor zat een reguliere Realtek-timingcontroller. Wel was de firmware voor de tcon aangepast. Vermoedelijk bestaan er verschillende monitoren die wel beschikken over een timingcontroller die kan werken met FreeSync, maar hiervoor niet de firmware heeft. De nu gepubliceerde hack zou in dat geval alsnog die controller kunnen aanspreken en ondersteuning voor de monitoren kunnen toevoegen.

Bron: Tweakers.net


Copyright © 2022. All Rights Reserved.