The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

sql-injectionDoor een lek in een beheersysteem zijn 2,3 miljoen persoonsgegevens toegankelijk. Bovendien zijn met één gelekt wachtwoord 160 websites van publieke omroepen en radiostations toegankelijk.

De websites van onder andere QMusic, 3FM, Slam FM, KRO, Omroep.nl, BNN, diverse publieke radiozenders en RTV Noord-Holland zijn lek. Dat ontdekte de hacker 'BitBuster', die het meldde aan Webwereld.

Ook de NTR maker van onder andere het Klokhuis, Sesamstraat, het Sinterklaasjournaal, Raymann is Laat, het Groot Dictee der Nederlandse taal, enzovoort. Ook bij BNN gaat het om sites behorend bij programma's als Spuiten en Slikken, Weg met BNN, de MaDiWoDoVrijdagshow en Patrick in Uruzgan.

Lek cms
Het gaat om een content management systeem (cms) ABC Manager van het bedrijf Angry Bytes, waarbij een oude versie gevoelig bleek voor SQL-injection. In de databases kwamen zowel leesbare als makkelijk te achterhalen wachtwoorden voor. Een van de beheerderswachtwoorden bleek voor alle sites te werken, waardoor het mogelijk is websites aan te passen.

Het gaat om diverse tabellen met persoonsgegevens. Vaak naam, adres, e-mail, telefoonnummer. Soms om achtergelaten reacties, soms om gegevens voor dating. Bij Q Music gaat het niet alleen om de NAW-gegevens, maar ook om het bedrijf waarvoor mensen werken en de functie. Bij sommige programma's wordt ook een foto meegeleverd.

Sommige tabellen bevatten de informatie van honderdduizenden mensen. Zo gaat het bij het Klokhuis om ruim 230.000 adressen, terwijl 3FM meer dan een half miljoen namen beheert.

Klanten informeren
Angry Bytes, het bedrijf dat de weboplossingen voor de verscheidene omroepen biedt, reageert geschrokken. Er is direct overleg gevoerd met klanten, online redactie-omgevingen afgesloten en lekken gedicht. Ook stelt het bedrijf nog in overleg te zijn om herhaling te voorkomen. "We zijn hier heel erg van geschrokken en kijken met onze klanten naar oplossingen om herhaling te voorkomen."

Hacker BitBuster motiveert zijn actie als volgt: 
"Ik hoop dat mensen, door mijn actie, gaan inzien dat het zo niet langer kan; er moet iets veranderen. Bedrijven moeten verantwoordelijk gehouden worden voor programmeerfouten en moeten worden gecontroleerd. Je kunt ze niet op hun blauwe ogen geloven en de vraag is of het uit onkunde of onwil is."

Bron: Webwereld.nl 

You have no rights to post comments


Copyright © 2020. All Rights Reserved.