rsaBeveiligingsbedrijf RSA Security, dat onder meer SecurID-sleutel generators verkoopt, heeft aangegeven dat hackers erin zijn geslaagd om informatie te stelen over de werking van de sleutelgenerators. De veiligheid daarvan zou aangetast zijn.

Het beveiligingsbedrijf zegt nog te onderzoeken welke gevolgen de diefstal van de gegevens heeft en werkt samen met afnemers van de SecurID-producten. De SecurID-apparatuur wordt gebruikt om elke dertig seconden een nieuwe rsa-sleutel te genereren, die middels een tweetraps-authenticatieproces voor beveiligde internetverbindingen moet zorgen. De codes kunnen ook door middel van een softwareprogramma worden gegenereerd. RSA Security, een dochteronderneming van EMC, heeft ten minste 40 miljoen hardwarematige en 250 miljoen softwarematige SecurID-producten in omloop.

RSA Security heeft een open brief op zijn website gepubliceerd waarin het schrijft dat de gegevensdiefstal geen directe gevolgen heeft voor de SecurID-beveiliging, maar wel het beveiligingsniveau kan ondermijnen. Andere RSA-producten zouden niet getroffen

zijn door de aanval en er zou geen privacygevoelige informatie zijn buitgemaakt.

RSA Security onderzoekt de precieze toedracht van de hack nog, maar geeft aan dat de aanval 'bijzonder geavanceerd' was. De hackers zouden gericht op zoek geweest zijn naar informatie over rsa-beveiliging, wat volgens het bedrijf duidt op een zogeheten advanced persistent threat-aanval. Details over wanneer de hackers zijn binnengedrongen en hoe lang zij toegang tot de systemen hadden, geeft RSA Security niet. Wel worden de betrokken klanten geïnformeerd.