ios jailbreakLuca Todesco, ook wel bekend onder de online-naam qwertyoruiop, claimt dat hij een werkende jailbreak heeft ontwikkeld voor de iPhone 7. Het zou de eerste jailbreak zijn die op definitieve versie van iOS 10.0.1 draait. De jailbreak-tool is nog niet voor anderen beschikbaar.

Todesco, die al eerdere versies van iOS heeft gejailbreakt, heeft via Twitter bekendgemaakt dat hij zijn iPhone 7 binnen een dag heeft kunnen jailbreaken. Hij toonde een foto en een video van een iPhone 7 die Cydia draait, een populaire alternatieve downloadwinkel voor gejailbreakte iOS-toestellen. De iPhone 7 is nu een week op de markt en de definitieve versie van iOS 10 is drie dagen langer publiekelijk beschikbaar.

De 19-jarige hacker heeft tegen Motherboard aangegeven dat hij de details over zijn jailbreak voor zich houdt totdat Apple een patch uitbrengt. Dit zou hem de kans geven om ondertussen meer bugs op te sporen en de huidige jailbreak beter uit te werken. Todesco heeft verder tegen Motherboard gezegd dat hij van plan is om zijn jailbreak via Safari beschikbaar te maken. Todesco experimenteerde hier al mee met zijn jailbreaks van iOS 9.3.2, voordat Apple deze route afsloot. De browsermethode werd populair bij de JailbreakMe-hack die voor iOS 4 beschikbaar kwam.

Apple is in augustus een beloningsprogramma gestart voor het melden van bugs. Todesco zou tienduizenden euro's kunnen krijgen voor het aangeven van de exploit, maar volgens Motherboard heeft hij nog niet besloten of hij dat gaat doen.

De jailbreak-groep Pangu heeft nog geen informatie over een eigen jailbreak van iOS 10. Pangu heeft in het verleden jailbreaks van oudere versies van iOS beschikbaar gemaakt en had al een werkende jailbreak voor een bèta van iOS 10, maar de groep heeft de definitieve versie nog niet kunnen kraken.