Noot van de auteur: artikel bijgewerkt na 6 weken gebuik op 25-2-2014

Android 4 2 Phone Zopo Z700Na mijn aanschaf van de Velox smartphone  via Chinavasion anderhalf jaar geleden werd het zo langzamerhand tijd voor een nieuwe telefoon.

Inleiding

Allereerst: dit is geen vergelijking met toestellen van bekende merken. Waarom niet? Omdat ik er nooit één heb gehad en ook niet zit te spelen met andermans spullen. Als gadgets interesseren telefoons me niet, dit verslag gaat over de functionaliteit en gebruikersgemak van deze telefoon, en de voortgang (of achteruitgang) van Chinese smartphones in de laatste twee jaar.

Maar waarom dan weer een Chinese foon? Kort gezegd, omdat de vorige me goed bevallen is. Maar er waren ook nadelen: twee jaar geleden was er nog weinig support voor de MTK chipsets, die in deze smartphones veel worden gebruikt en was ik nogal wat tijd kwijt om alles te configureren.

Goede drivers voor Windows waren er ook niet. En nog niet zo lang geleden liep ik nog tegen een leuk dingetje aan; mijn Velox wilde ik terug naar de fabrieksinstellingen zetten. Fluitje van een cent via het instellingen menu, dacht ik. Dacht ik, want als je deze foon terug zet naar de fabrieksinstellingen, worden ook beide IMEI nummers gewist. (het is een dual sim) Ik ben een dag bezig geweest om op obscure sites software te vinden om mijn IMEI nummers weer terug te zetten. Want zonder IMEI belt ie gewoon niet....

Maar verder had ik, voor minder dan de helft van de prijs van een high end merktelefoon, een prima toestel, dat gewoon deed wat het moest doen, en over de service van Chinavasion was ik prima te spreken. (daarmee bedoel ik; alles werd snel en netjes geleverd. Daarmee houdt de service op, want updates worden niet uitgebracht. Met reparatie/vervanging onder garantie heb ik geen ervaring)

Inmiddels is er een hoop gebeurd in Klonenland, in positieve zin. Driver support voor de MTK chipsets is verbeterd in Windows en Linux, en er is MTKDroid, waarmee je allerlei leuks met MTK foons kan doen, zoals het instellen van IMEI, backups maken van het systeem, rooten enz. enz. Er komen regelmatig updates uit, waardoor het gewoon een kwestie van tijd is voor je gewoon via een mooie grafische interface kan gaan tweaken, als je toestel nu nog niet wordt ondersteund.

Hoe staat het nu met m'n Velox? Die doet het op zich nog prima, maar er zijn met de tijd wat bugs ingeslopen: soms doet de touch raar en er zit een tikkend geluid in de line-out. Het micro usb poortje was opgerekt, en dus zaten stekkers los en viel de verbinding uit. Ik heb één en ander alweer terug gebogen, maar dat is een beperkt houdbare quick fix. Het grootste probleem is toch wel de batterij, die zo langzamerhand end-of-life is, hij moet minimaal één keer per dag aan de lader, en dat vind ik teveel.

Er komt dus een nieuwe. Ik ga niet voor een groot scherm, een telefoon is bij mij toch voor mail, berichten, bellen en een beetje www, en hij moet makkelijk in m'n broekzak passen. Mijn keuze valt op de Zopo Z700, voornamelijk vanwege de lange stand-by tijd en het IPS scherm. Ik bestel hem in het zwart, hij is ook leverbaar in blauw en wit, maar zo te zien is dan alleen de achterkant anders.

Chinavasion claimt dat bij actief gebruik de batterij 13 uur mee gaat, en dat de stand-by tijd tot 250 uur is, en het IPS schermpje van 960x540 is voor mij goed genoeg. Films kijken doe ik wel thuis op mijn 42” TV en ik heb een e-reader voor onderweg.

Android 4 2 Phone Zopo 700Android 4 2 Phone Zopo back


Prijs

Deze telefoon is nog 30% goedkoper dan de Velox indertijd. Daarvoor krijg ik moderne hardware en een beter (en ietsjes groter) scherm.

Levering

Ik zit op dit moment in Thailand en heb de foon dus daarheen laten sturen, ik heb gekozen voor bezorging via DHL, verliep vlekkeloos, na 5 dagen was hij in m'n bezit.

Eerste indruk en configuratie

Nog in de verpakking...

Zat mijn Velox nog in een kaal bruin doosje met 'phone' erop, de Zopo komt in een sjieke blauw/zwarte doos. Deze bevat naast de telefoon ook oortelefoon, usb kabel+netwerkaansluiting en een quick guide, en zelfs een doekje om het scherm schoon te maken. Het scherm is netjes afgeplakt. Op de screen protector staat wel dat er een octocore in zit; dat moet dus een quadcore zijn, en in de handleiding staat nergens dat ie eerst in de lader moet, wat toch wel de standaard procedure is bij een nieuwe batterij. Een luxe verpakking met paar slordigheidjes in plaats van eenvoud. Hopelijk geldt dit niet voor de telefoon.

De constructie is vergelijkbaar met de Velox, plastic achterkantje dat wat dun aanvoelt bij het openen ervan, glazen voorkant met een rubber stootrandje. Mijn Velox ziet er na twee jaar nog als nieuw uit en de achterkant is nog steeds heel. Dat zit dus waarschijnlijk wel goed. Er zitten twee drukknoppen in de rechterrand verwerkt, volume en aan/uit/standby. De micro usb aansluiting zit in de onderrand. Het scherm is extra beveiligd tegen krassen door een screenprotector. (hier kwam ik pas na 6 weken achter, toen er een schuurvlek op het plastic kwam) De front-cameralens is ook beschermd door een plastic ringetje, dat te verwijderen is, maar het fotograferen niet belemmert. Mijn advies: laat lekker zitten.

Een uur of twee later is hij vol en vul ik 'm met een Thaise sim en 16GB SD. Gek genoeg moet ik een paar keer op de aan/uit knop drukken voordat hij doorstart. Misschien werd hij voor eerste gebruik geconfigureerd en had ik even moeten wachten. Hierna gaat hij gewoon netjes aan/uit. Hij is net iets groter dan m'n Velox, maar handzaam genoeg voor mij. Bovendien is hij bijna de helft dunner.

Het eerste wat positief opvalt is het IPS scherm. Dat ziet er mooi uit! Het enige waar ik tegenaan loop, is het touch gebied onder het scherm. Bij het dimmen ervan na 5 seconden zijn de knoppen helemaal weg. Aangezien er maar drie knoppen onder zitten, zal het waarschijnlijk gauw wennen. Wat ook meteen opvalt, is het minuscule felle ledje boven het scherm, dat aangeeft dat de batterij geladen is, en knippert bij een nieuw ontvangen bericht/e-mail. Handig! Even kijken of er bloatware opzit: nee! De telefoon wordt geleverd met (bijna) stock Android. Netjes, de Velox bevatte bij levering nog allerlei nutteloze (Chinese) apps. Die waren weliswaar snel te verwijderen, maar zo is het beter.

Hoewel de ondersteuning voor dit soort apparaten inmiddels veel beter is, moet de data verbinding met de provider nog wel handmatig worden ingesteld. Op zich een peulenschil, als je weet hoe het moet.

Nu de voor mij essentiële apps installeren. (mijn mailaccounts, kompas, GPS tool, Maxthon browser, Ubuntu one, wekker, Kingston office, Voice over IP en nog wat ander spul dat ik handig vind) Alles via Wifi en dat trekt de batterij snel leeg; halverwege moet hij aan de lader.Nu kijken hoe lang ik ermee doe met (voor mij) normaal gebruik. Dat levert de eerste tegenvaller op: de door de fabrikant beloofde gebruikstijden worden bij normaal gebruik niet waargemaakt. Als ik een schatting maak op basis van een paar dagen gebruikerservaring, dan kom je met een gloednieuwe batterij op een uur of vijf intensief gebruik, of maximaal 4 dagen als je alleen e-mail checkt en af en toe belt, voordat hij weer aan de lader moet.

Dat is misschien best aardig, maar minder dan de helft van wat de fabrikant opgeeft, en het eerste échte minpunt. Geflatteerde batterijtijden zijn niet aan Chinavasion voorbehouden, maar er zit niet in de doos wat er op staat, en daar houd ik niet van. Bovendien zijn losse batterijen voor Chinese telefoons niet na te bestellen, is mijn ervaring. Batterij defect betekent einde toestelplezier. En waar de Velox nog met een extra batterij kwam, ben je met de Zopo volkomen afhankelijk van de kwaliteit en levensduur van de enige bijgeleverde batterij.

Tot slot verloopt het laden de tweede keer wat buggy: de telefoon geeft na een half uur aan vol te zijn, maar springt kort daarna weer terug naar bijna leeg. Opnieuw aan de lader geeft hetzelfde beeld, er moet drie keer worden geladen voor de telefoon daadwerkelijk vol is.

Hardware

Ook na installatie van diverse apps blijft de telefoon razendsnel reageren. Het afspelen van een 720p film verloopt naadloos dankzij de grafische chip, een Mali-400 MP, door het IPS scherm ziet het er prachtig uit. De camera maakt best aardige foto's, wat je van een midrange telefoon verwachten kan, zeg maar. Muziek afspelen via de ingebouwde speaker klinkt verbazend goed, de oortjes werken, maar het geluid is te zacht voor mij op maximaal volume. Dat is te verhelpen door in Android de geluidsbeveiliging uit te zetten. Ik ben toch al doof.... De GPS geeft binnen en buiten in minder dan 10 seconden de locatie. Wifi doet wat het moet doen, Bluetooth ook. Bellen kan ie ook nog.

Besturingssysteem

De Zopo Z700 wordt geleverd met Android 4.2.2 en er worden geen updates uitgegeven door de fabrikant. Cyanogenmod schijnt wel te werken aan support voor MTK chipsets, dus de voortvarende tweaker kan in de toekomst misschien leuk aan de slag met dit toestel. Maar vooralsnog moet je het met de geleverde versie doen.

Is dat een nadeel? Ik vind eigenlijk van niet. Het verschil tussen de Android 4.03 van de Velox en de 4.2.2 van de Zopo is minimaal, wat bugfixes en verbetering van gebruikersgemak. Er is softwaretechnisch niet zoveel veranderd in twee jaar, maar hardwarematig wel. Het is dus veel interessanter om af en toe een goedkopere nieuwe telefoon aan te schaffen, dan updates te krijgen voor het OS op een duur model. Het zal er ook vanaf hangen wat je wensen zijn: als je persé het allernieuwste, allersnelste wil, moet je imho niet een vlaggenschip van Chinavasion aanschaffen, maar de nieuwste merkfoon.

Tweaken!

Met name de tegenvallende batterijduur doet me wel besluiten om de telefoon te rooten en vervolgens de CPU te begrenzen. De huidige versie van MTKDroid ondersteunt rooten van de Z700 niet, maar via de MTK Graphical Root tool is een geroot toestel maar één klik ver weg. Vervolgens heb ik met CPU control light de processor begrensd op 1 Ghz. Ik merk geen prestatieverlies, blijkbaar is de 1.3 GHz quadcore overkill op Android 4.2. Voordat je gaat sleutelen is het wel zo verstandig even een stock image te downloaden en een back up te maken van je instellingen.

Hierna doe ik een dag of zes met de batterij. (Wifi en sync aan, maar verder doe ik er dus niet veel meer mee dan af en toe mail & weer checken en bellen), wat voor mij heel netjes is. Ik ben tevreden zo. Laden van bijna leeg naar vol duurt ongeveer twee uur. De batterij indicator blijft wat onbetrouwbaar, het enige échte minpunt wat ik aan dit toestel heb kunnen ontdekken.

Na 6 weken

Er is goed nieuws! Op Chinavasion zijn zowel batterij als screenprotector voor dit toestel nu los verkrijgbaar. Gezien de relatief hoge verzendkosten is het dus wel de moeite waard om bij aanschaf van deze telefoon meteen een screenprotector en extra batterij te bestellen. Ik ben verder zo tevreden over deze telefoon, dat ik nog een exemplaar heb besteld, inclusief voornoemde items, als back-up toestel.

Kort overzicht

Pro

prijs
IPS scherm
notificatie led
hardware

Contra

gebruikstijd valt( bij standaard configuratie) tegen
beperkte ondersteuning van de leverancier, en van providers bij instellen van de data verbinding

batteriji indicatie werkt niet altijd naar behoren bij opladen.

Conclusie

De Zopo Z700 is een prima midrange toestel, met veel 'bang for bucks' maar ook een paar tekortkomingen, die voor het merendeel door de handige hobbyist makkelijk te overkomen zijn. (er is inmiddels ook een veel grotere communnity die zich bezig houdt met ondersteuning en tweaken van Chinese telefoons) Met name het enorme prijsverschil met de bekende merken maakt de aanschaf van deze telefoon -of een andere Chinese kloon- zeker de moeite waard.

Tot slot een overzicht van alle specs

 

OS Version: Android 4.2
CPU: MT6582 Quad Core
Processor Speed (max): 1.3GHz
RAM: 1GB
Wi-Fi: 802.11 b/g/n
2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
3G: WCDMA 850/2100 MHz
Bluetooth
GPS
FM Radio
OTG
Portable Wi-Fi Hotspot (3G Tethering)
8 Megapixel Rear Camera + 2 Megapixel Front-Facing Camera (5MP Interpolation)
Video Resolution: 640x480 Front / 1280x720 Back
Mic and Speaker
Battery Size: 1750mAh
Usage Time: 13 Hours
Battery Standby: 250 Hours

Display
Display Size: 4.7 Inch IPS Screen
Display Resolution: 960x540
5 Point Capacitive Multi Touch Display

Memory
Internal: 4GB
Micro SD Card up to 64GB

Ports
2 SIM Card Slots - 2x GSM/WCDMA
Micro SD Card Slot
3.5 mm Audio Out Port
Micro USB Port

Sensors
Magnetic Field Sensor
Accelerometer Sensor
Gravity Sensor
Light Sensor

Post Scriptum

En m'n Velox? Wel, die heeft een tweede leven gekregen door dienst te doen als WIFI router/accesspoint voor alle apparaten in m'n huisje hier in Thailand. Werkt perfect!