lek_gatenkaasEen doorsnee website op internet bevatte vorig jaar 79 ernstige beveiligingslekken, veel minder dan in eerdere jaren. Dat beweert beveiligingsbedrijf WhiteHat Security in een nieuw onderzoeksrapport. In 2010 ging het nog om 230 kwetsbaarheden, terwijl in 2007 de teller bij 1111 lekken stopte. De cijfers zijn gebaseerd op 7.000 websites van 500 verschillende organisaties. Websites van banken bleken het "best" beveiligd, aangezien de onderzoekers per website gemiddeld 17 ernstige lekken aantroffen. Webwinkels zijn met 121 kwetsbaarheden per website de grootste vergiet. 
Cross-site scripting is het meest voorkomende probleem en werd in 55% van de websites aangetroffen. Het lekken van informatie is tweede met 53%, gevolgd door content spoofing (36%). Het gevaarlijke SQL Injection waardoor aanvallers toegang tot databases kunnen krijgen, is op 11% van de websites aanwezig. 

Oplossen
De onderzoekers keken ook naar de tijd die bedrijven nodig hebben om kwetsbaarheden te verhelpen en de tijd dat deze lekken bekend zijn. Het verhelpen van SQL Injection duurt gemiddeld 53 dagen, terwijl het probleem gemiddeld 110 dagen op de website aanwezig is. Het oplossen van Cross-Site Scripting neemt gemiddeld 65 dagen in beslag en is in totaal 131 dagen op een website aanwezig. 

websites_vuns_2011


Bron: Security.nl