Windows 10 logo whiteHet is mogelijk om via de ingebouwde ssh-server van smartphones die op Microsofts Windows 10 Mobile draaien, volledige toegang te krijgen tot het bestandssysteem nadat Device Discovery is ingeschakeld. Via het standaard mtp-protocol in Windows is die toegang niet mogelijk.

Dat schrijft xda-forumlid snickler op het xda-ontwikkelaarsforum. Microsoft voegde overigens zelf al een bestandsverkenner toe aan Windows 10 Mobile. Voor 8.1 moest daar nog de Files for Windows Phone 8.1-app gedownload worden. Met de nieuwe verkenner krijgen gebruikers echter geen volledige toegang, waardoor bepaalde onderdelen ontoegankelijk blijven.

Dit kan omzeild worden, ontdekte snickler. Om dit te kunnen, moeten gebruikers beschikken over verschillende gereedschappen. Snickler gebruikte voor zijn hack: Astoria Tools/WConnect, djamol's Root Tool, PuttyGen, Pagent en een sftp-programma zoals SwishEasy SFTP of WinSCP.

Na deze voorbereiding getroffen te hebben, zijn er nog vijftien stappen nodig om uiteindelijk alle bestanden zichtbaar te maken, waaronder het aanpassen van registry key-waardes op de telefoon. Vervolgens kan via een sftp-client door alle data gestruind worden. Toch zijn er een paar uitzonderingen, meldt het forumlid. Het lijkt niet mogelijk om iets aan te passen in de folder c:\Windows\system32\aow waar files staan die te maken hebben met Android-applicaties.

windows10 filesystem

 Bron: Tweakers.net