BackTrack wordt door velen als de meest complete en veelzijdige security distributie gezien en na een periode van zeven maanden is nu de eerste bèta van versie 4 beschikbaar. BackTrack 4 ondersteunt PXE boot om over het netwerk te starten, RFID en CUDA en bevat daarnaast tal van andere beveiligingstools zoals Maltego, Unicornscan, SAINT Exploit en veel en veel meer. Naast de toevoeging van allerlei nieuwe tools wordt BackTrack voor het eerst als volledige distributie in plaats van een LiveCD gepresenteerd.
De bèta van BackTrack 4 is zo'n 850MB groot en wordt aangeboden als ISO bestand en VMWare image. De image is gemaakt met VMWare Workstation 6.5.1, is van verschillende VMware tools voorzien en werkt met VMWare player 2.5.1. Hier staat de link naar de installatiehandleiding, en hier kan de ISO worden gedownload.

Kevin Riggins beschrijft in de maart 2009 editie van het gratis (IN)Secure Magazine hoe men de Linux-distributie op een USB-stick zet, inclusief een bijgewerkte versie van Firefox en Nmap