torlocker ransomware logoSinds een aantal maanden is er een nieuw ransomware-exemplaar actief genaamd TorLocker, maar door een fout van de maker blijkt dat bestanden in meer dan 70% van de gevallen gratis zijn te ontsleutelen. TorLocker, ook wel "Scraper" genoemd, werd voor het eerst eind oktober vorig jaar ontdekt.

Net als andere vormen van crypto-ransomware versleutelt TorLocker allerlei bestanden op de computer en aangesloten netwerkschijven voor losgeld. Hierbij houdt de ransomware rekening met bestanden die groter en kleiner zijn dan 512MB. Is een bestand groter dan 512MB, dan wordt alleen de eerste 512MB van het bestand versleuteld. Ook worden alle systeemherstelpunten verwijderd en stelt de ransomware een achtergrond in met instructies hoe de bestanden zijn te ontsleutelen. Hiervoor moet het slachtoffer een bedrag van 300 dollar of meer in bitcoins betalen.

Voor het versleutelen maakt TorLocker gebruik van AES- en RSA-encryptie. Door een fout in de implementatie is de versleuteling in meer dan 70% van de gevallen ongedaan te maken zonder dat slachtoffers hiervoor moeten betalen, zo stelt het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. De virusbestrijder ontwikkelde een gratis tool waarmee gebruikers kosteloos het grootste deel van hun versleutelde bestanden kunnen ontsleutelen. Vorig jaar werden ook verschillende ransomware-varianten ontdekt die door een programmeerfout gratis waren te ontsleutelen.

Bron: Security.nl