john the ripperEr is een nieuwe versie van de populaire wachtwoordkraker John the Ripper verschenen, die met sponsoring van beveiligingsbedrijf Rapid7 nog sneller wachtwoorden kan kraken. Rapid7 nam vorig jaar Metasploit over en is van plan om John the Ripper nauwer binnen de hackertool te integreren. Versie 1.7.8 van de wachtwoordkraker gebruikt nieuwe, geoptimaliseerde code, waardoor de tool 17% effectiever presteert, zo blijkt uit deze berekeningen.

"Organisaties die John the Ripper gebruiken, zijn in staat om de wachtwoorden van hun gebruikers te auditen en kunnen op dit soort resultaten reageren voordat de wachtwoordhashes zouden lekken. De toegenomen snelheid is in dit geval erg handig", zegt Jen Ellis van Rapid7.

Erkenning
John the Ripper is ontwikkeld door opensource dienstverlener Openwall en is zowel in een gratis als betaalde 'pro' versie verkrijgbaar.

Volgens Metasploit-ontwikkelaar H.D. Moore verdienen de onderzoekers van Openwall erkenning voor de prestatieverbetering en ontdekking in het verwerken van S-box expressies, die ze gratis via John the Ripper beschikbaar maken.