sinshipOnlangs is er weer een nieuw dieptepunt in mijn vertrouwen in de politiek bereikt. Dit gebeurde toen ik het bericht las dat de Tweede Kamer vragen aan minister Spies heeft gesteld naar aanleiding van de LinkedIn hack, waarbij 6 miljoen+ wachtwoorden openbaar werden gemaakt. Dit vanwege een journalist, die toegaf hetzelfde wachtwoord ook voor zijn Paypal te hebben gebruikt. Na enige minuten met mijn hoofd op mijn bureau te hebben gebonkt was ik tot een niveau afgedaald waarbij ik in staat was de redenatie van de heren & dames politici enigszins te volgen: blijkbaar is de stupiditeit van mensen een zaak van de minister van Binnenlandse Zaken, en moeten er MAATREGELEN worden genomen om de Nederlanders tegen hun domheid te beschermen, zodat ze veilig gebruik kunnen maken van de diensten van het internet.

In de 20 jaar dat het WWW in zijn huidige vorm bestaat, is het gegroeid tot een enorm krachtig instrument. Vroeger, als je in Linux voor de eerste keer root toegang vroeg, waarmee je alles wat je wilde doen, ook kon doen op dit besturingssysteem, kreeg je eerst de melding: 'with great power comes great responsibility'. (volgens mij vrij naar 'Spiderman' maar dit terzijde) Hierdoor werd je er nog even op gewezen dat je een en ander ook kapot kon maken. Ik dacht dan altijd: 'He, goed dat ze even waarschuwen' om vervolgens binnen een kwartier de boel te slopen. Zo'n regeltje is erg leuk, maar totaal zinloos als je niet goed weet waar je mee bezig bent, wat bij mij helaas het geval was.
Wat ik daarmee probeer te zeggen is: de kracht van het internet wordt structureel onderschat en kamervragen aan de minister stellen is zoiets als een emmertje water gooien op een olieopslagtank die in brand staat: dit schiet niet op.

Hoe komt dat? Antwoord: de minister en haar ambtenaren snappen ook helemaal niks van de materie. Ik heb het al eens eerder geroepen: er moet een ministerie van Digitale Informatie komen, waar structureel beleid wordt uitgestippeld met een visie over 20 jaar.

Ik durf te beweren dat van alle communicatieve handelingen die de gemiddelde Nederlander op een dag verricht, 30-50% in een digitale stroom zitten. Dat kunnen actieve handelingen zijn, zoals e-mailen, internetsurfen of God-help-mij Twitteren, maar als je een kilootje kersen koopt bij de groenteboer, en je betaalt met pin, ontstaat er ook een digitale informatiestroom. De Nederlandse overheid, die altijd klaar staat om belangrijke dingen te reguleren zoals het bouwen van een kippenhok in je tuin, heeft nog steeds weinig grip op digitale informatiestromen en loopt steeds achter de feiten aan. In het onderwijs moet elke leerling een Ipad hebben. Typisch, want (sorry Apple fanboys) Apple houdt de gebruiker lekker aan het handje en kweekt nu net het soort mensen dat één wachtwoord gebruikt op alle diensten. Ik blijf geloven dat de beste bescherming van de Nederlander verantwoordelijk gedrag is. Dat gedrag kan worden aangeleerd op scholen, door leerkrachten die meer kunnen dan op knopjes drukken. Zet maar een paar Windows Pc’s neer in een netwerkje en laat die kids proberen elkaar te hacken. Ik denk dat je verbaasd zult staan van wat daaruit komt.
Ander voorbeeld: zo'n clubje als Brein, dat gewoon maar via een ex-parte een censuur op het Internet kan leggen, zonder dat ze direct worden teruggefloten, het geeft aan dat de prioriteiten verkeerd liggen. Net als tabaksfabrikanten zijn mediagiganten zich volgens mij heel wel bewust dat het product dat ze verkopen verouderd en verwerpelijk is. Maar zolang de overheid naïef genoeg is om de lobby's voor zoete koek te slikken, kunnen ze gewoon hun gang gaan.

De enige speler in de politiek die wel snapt hoe het zit, de Piratenpartij, wordt niet serieus genomen, en dat vind ik ontzettend jammer. Laatst zag ik bij de een of andere talkshow een Duitse jongen met oranje geverfd haar die dacht heel goed Nederlands te spreken, en probeerde de visie van de Piratenpartij uit te leggen. De presentator wist hem behendig in elke drol op zijn weg te laten trappen, en het publiek zat hem achter zijn rug gezellig uit te lachen. Logisch, want de mediagiganten hebben waarschijnlijk het zwembad in de tuin van diezelfde presentator betaald, en hier kon hij punten scoren voor zijn echte bazen. Als je er op die manier naar kijkt eigenlijk niet grappig.

Ik denk dat er maar één weg is om de politiek in Nederland een visie te geven op de nieuwe digitale samenleving, en dat is: minstens één zetel voor de Piratenpartij. Ik vind het ook een amateuristisch clubje, maar ze hebben wél het lef om te proberen om het op een andere manier te doen. En politiek is volgens mij als fietsen: je kunt het alleen maar leren door het te doen. Die kans wil ik ze geven, en ik zal dus in september op ze stemmen. Ik hoop dat er nog meer mensen zijn die er zo over denken.