xbox-720De opvolger van de Xbox 360 krijgt naar verluidt een gpu die gebaseerd is op AMD's Radeon HD 6670. De machine moet zes keer zo krachtig worden als de Xbox 360 en zou in oktober of november van 2013 in de schappen moeten liggen.

Dat meldt IGN op basis van bronnen die kennis hebben van Microsofts komende console. Eerder gingen geruchten dat Microsoft voor een gpu uit AMD's HD 7000-serie zou kiezen, maar volgens IGN is dat niet het geval. In augustus van dit jaar zouden de definitieve developmentkits naar ontwikkelaars verstuurd worden, waarna de console zelf eind 2013 moet uitkomen.

De HD 6670 is een midrange-kaart die in februari 2011 op de markt kwam en die gebruikmaakt van een Turks-gpu, gebaseerd op AMD's vliw5-architectuur. De desktopvariant heeft een kloksnelheid van 800MHz en kan gddr5-videogeheugen aansturen op 4000MHz. De videokaart ondersteunt DirectX 11, 3d-output en 1080p-uitvoer. Voor de processor zou Microsoft opnieuw in zee gaan met IBM en zijn PowerPC-ontwerp, al gaan er ook geruchten dat de nieuwe Xbox de ARM-architectuur gaat gebruiken.

Mocht deze gpu inderdaad zijn weg naar de nieuwe Xbox vinden, dan wordt hij waarschijnlijk nog aangepast. Gezien de verwachte releasedatum in 2013 zal de chip waarschijnlijk niet meer op het 40nm-procedé gefabriceerd worden, zoals met de desktopversie het geval is, maar op een 28nm-procedé. Hiermee kan het maximale tdp, dat voor de desktopvariant op 66W ligt, flink worden verlaagd.

Hoewel de HD 6670 voor pc's een midrange-kaart is, kunnen spelontwikkelaars uit een vergelijkbare chip in de nieuwe Xbox behoorlijk wat prestaties halen. Bij consoles is er in de regel namelijk minder overhead en omdat ontwikkelaars voor een specfieke chip schrijven, kunnen ze hun code beter optimaliseren.

bron: tweakers.net