Onderzoekers van de Duitse Chaos Computer Club (CCC) zijn erin geslaagd om laadpalen voor elektrische auto's te hacken, waardoor het mogelijk is om op kosten van iemand anders de auto op te laden. Het probleem bevindt zich in de laadpassen waar verschillende aanbieders gebruik van maken.

De providers bieden rijders van elektrische auto's een laadpas waarmee voor het opladen kan worden betaald. Deze laadpassen bevatten een nummer dat de laadpal gebruikt om de klant te identificeren. Het nummer is echter openbaar en kan zo vaak als mogelijk worden gekopieerd. Daardoor is het eenvoudig om een laadpas te klonen en zo op kosten van een ander op te laden.

"De aanbieders hebben geen basale beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd", zegt onderzoeker Mathias Dalheimer die vandaag tijdens de CCC-conferentie in Leipzig de details zal openbaren. Volgens Dalheimer is de situatie te vergelijken met het betalen via een kopie van een pinpas. De aanbieders van de laadpalen die deze laadpassen uitgeven zijn al enkele maanden geleden gewaarschuwd, maar hebben geweigerd het probleem te verhelpen, aldus de CCC.

De laadpalen zelf zijn ook kwetsbaar voor aanvallen. De meeste laadpalen maken het mogelijk om via een usb-stick de configuratie aan te passen of firmware-updates te installeren. Aangezien het updatemechanisme onveilig is, kan er willekeurige code op de laadpaal worden geïnstalleerd. Vervolgens kan een aanvaller via deze code het opladen van de auto voor iedereen gratis maken of de kaartnummers van klanten verzamelen en vervolgens op hun kosten auto's opladen. Niet alleen is het lastig voor klanten om misbruik te bewijzen, doordat de afrekening later plaatsvindt kan het ook weken duren voordat het misbruik zichtbaar is.

Bron: Security.nl