Als protest tegen de steeds groter wordende bemoeizucht van overheid en bedrijfsleven, werd vorig jaar het Small Sister Project gestart en de software is nu ook voor Windows beschikbaar. De lancering van de bètaversie voor Windows valt samen met de goedkeuring van de bewaarplicht deze week, wat ook de reden voor het project was. ICT-journalist Brenno de Winter is de geestelijk vader van Small Sister en is niet blij dat de Eerste Kamer akkoord met de bewaarplicht ging. "Al was het tien minuten dan was ik er nog ongelukkig mee. Ik wil gewoon niet dat zonder reden deze gegevens bewaard blijven. Als journalist kan ik deze overheidscontrole echt niet gebruiken naar mijn bronnen toe."

Volgens De Winter is het belangrijk om ons hier tegen te wapenen. Hij wijst naar de rel rondom de Telegraaf. "Daar werden niet alleen documenten rond veronderstelde staatsgeheimen meegenomen, maar het gaat ook om informatie over andere zaken en gegevensbronnen. Dat is gevaarlijk voor het democratisch proces. Bij de bewaarplicht is het niet fysiek, maar digitaal. Zou het dan opeens wel correct gaan?"

Anoniem e-mailen
Met name voor het e-emailverkeer is Small Sister een uitkomst. De truc van het Small Sister protocol is om te verbergen wie wat naar wie stuurt. Zodoende kunnen de overheid en internetproviders die het mailverkeer bekijken niet achterhalen dat A met B communiceert. Voor het anonimiseren van alle data gebruikt Small Sister de Tor feature "hidden service." Iedereen kan een eigen server installeren, maar dat is niet verplicht. Verder worden alle berichten versleuteld. "Het is een oplossing in een reeks oplossingen. Maar voor een groot gedeelte is dit echt onmisbaar. Ik hoop echt dat mensen het belang inzien en dit gaan inzetten."

De Winter merkt op dat de animo voor het project begint te komen. "Maar mensen moeten het nu gaan gebruiken. Dat is nog een hele stap. Ook zouden wat vrijwilligers heel welkom zijn." Voordat straks iedereen in Nederland anoniem mailt is er nog wel het één en ander te doen. Daarbij is bewustwording de grootste hobbel. "Maar daar wordt aan gewerkt", besluit De Winter. De software was er al geruime tijd voor Linux, maar nu ook voor Windows. Een Mac-versie moet later verschijnen.