Aanvallers gebruikers een nieuwe manier om vertrouwelijke gegevens van internetgebruikers te stelen. Daarvoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Imperva. Het gaat om een vereenvoudigde versie van de Man-in-the-Browser-aanval, genaamd Boy-in-the-Browser. De aanval wordt niet alleen voor internetbankieren, maar ook andere applicaties gebruikt.

De aanval gebruikt exploitcode om toegang tot het systeem van het slachtoffer te krijgen en wijzigt daar het HOSTS-bestand. Hierdoor wordt het slachtoffer naar een andere website doorgestuurd, ook al tikt hij zelf het adres in de adresbalk in. Vervolgens wordt de exploitcode van het systeem verwijderd, wat detectie voor virusscanners moet bemoeilijken.

Virusscanner
In tegenstelling tot een Man-in-the-Browser, is een Boy-in-the-Browser eenvoudig uit te voeren eneffectief voor kleinschalige operaties. De aanval is zeer lastig door consumenten te herkennen en moeilijk door virusscanners te voorkomen. Vanwege de eenvoud van de code kunnen de makers zeer snel nieuwe varianten uitbrengen. "Tegen de tijd dat signatures voor virusscanner beschikbaar zijn, staat de exploitcode niet meer op de machine", aldus Imperva.

De beveiliger waarschuwt dat vanwege de lage kosten van een Boy-in-the-Browser, aanvallers ze voor allerlei doelwitten kunnen gebruiken. "Het vermijden van infecties door dit soort Proxy Trojans is naar verluid de verantwoordelijkheid van consumenten, deze aanvallen worden echter een steeds groter probleem voor online service providers."

Bron: Security.nl