Een Amerikaanse rechter heeft Google bevolen om tijdelijk een Gmail account uit te schakelen, nadat een bank er per ongeluk gevoelige informatie naar toe had gestuurd. Een medewerker van de Rocky Mountain Bank uit Wyoming wilde een overzicht van uitstaande leningen naar een klant mailen. Niet alleen stuurde hij het bericht naar het verkeerde e-mailadres, hij voegde ook een zeer vertrouwelijke bijlage toe die in de eerste plaats nooit verstuurd had mogen worden. Het ging om een bestand met de vertrouwelijke informatie van 1325 individuen en zakelijke klanten, zoals namen, adresgegevens, belastinggegevens, social security nummers en informatie over leningen.

Terugroepen
Na ontdekking van de blunder besloot de medewerker het bericht nog terug te roepen, maar zonder succes. Vervolgens ging er een tweede e-mail naar de mysterieuze ontvanger met het verzoek dat hij de eerder ontvangen e-mail en bijlage niet mocht openen en in zijn geheel moest verwijderen. Er werd echter niet op de e-mail gereageerd. De bank nam vervolgens contact op met Google om te zien of het account gebruikt werd of niet, maar Google wilde niet zonder gerechtelijk bevel die informatie afstaan.

Daarop besloot te bank Google aan te klagen, om zo achter de identiteit van de accounthouder te komen. Zodra het bevel van de rechter bij de zoekgigant binnen is, krijgt de Gmail-gebruiker kans om tegen de openbaarmaking bezwaar te maken. Het beleid van Google stelt dat gebruikers eerst worden ingelicht, voordat men tot het eventueel verstrekken van de gegevens overgaat.

Schandalig
"Het is schandalig dat de bank hierom heeft gevraagd en het is schandalig dat de rechter hierin meegaat", zegt John Morris van het Centrum voor Democratie en Technologie. "Welk recht heeft de bank om het e-mailaccount van een compleet onschuldig persoon uit te schakelen?" De schuld ligt volgens hem duidelijk bij de blunderende bank. "Die zou geen rechtszaak tegen twee compleet onschuldige partijen moeten aanspannen en het e-mailadres van één van deze onschuldige partijen moeten verstoren."

Ook Eric Goldman, directeur van het High Tech Law Institute aan de Universiteit van Santa Clara is geschrokken door de uitspraak van de rechter. "Het verliezen van een e-mailaccount is vrij ernstig. Het is verontrustend dat een rechter zomaar kan bepalen dat mijn account gesloten moet worden."