NSADe National Security Agency heeft de afgelopen maanden meer e-mails en telefoongesprekken van Amerikaanse staatsburgers onderschept dan op grond van de FISA Amendments Act of 2008 is toegestaan.

The New York Times baseert zich bij zijn onthulling van de ongeoorloofde NSA-afluisterpraktijken op interviews met een aantal intelligence officials. Volgens deze personen zou de schending van de afluisterwet 'significant' en 'systematisch' zijn, alhoewel een van de overheidsfunctionarissen heeft gezegd dat er geen opzet in het spel is.

De NSA stelde eind februari de Intelligence Committees van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat ervan op de hoogte dat het op operationele en juridische problemen was gestuit in verband met de in juli 2008 vastgelegde afluisterwet. De problemen waren aan het licht gekomen na een tweejaarlijkse routinecontrole van de afluisteractiviteiten. Volgens de wet kon de NSA bij de FISC eenvoudig een gerechtelijk bevel tot afluisteren verkrijgen zolang de NSA 'redelijke' vermoedens had dat ten minste een van de communicerende partijen een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen en zich ten tijde van het afluisteren buiten de Verenigde Staten bevond.

De 'grenzeloze' afluisterproblemen lijken volgens The New York Times het gevolg van het onvermogen van de NSA om onderscheid te maken tussen communicatie binnen de Verenigde Staten en daarbuiten. De NSA gebruikt voor het onderscheppen van de miljoenen telefoongesprekken en e-mail-berichten de glasvezelnetwerken van de Amerikaanse telco's en zijn eigen spionagesatellieten.

In een verklaring zegt de NSA dat de dienst met zijn afluisteractiviteiten geen Amerikaanse wetten en regels overtreedt, maar volgens Dianne Feinstein, voorzitter van de Senate Intelligence Committee, is hiermee de kous niet af: "We zullen zorgen dat alle feiten boven water komen".

The New York Times was ook de krant die in 2005 onthulde dat president George W. Bush, na de aanslagen op het WTC van 11 september 2001, zijn goedkeuring gaf aan een breed afluisterprogramma zonder dat hiervoor toestemming van een gerechtelijke instantie nodig was. Die vrijheden werden met de FISA Amendments Act of 2008 echter ingeperkt. De toenmalige senator Barack Obama stemde destijds voor de nieuwe wet.

Bron: tweakers.net