pineapple3De Pineapple is een handig apparaat om WiFi-netwerken mee af te luisteren, maar met een prijs van 100 dollar niet voor iedereen bereikbaar. Daarom hebben verschillende hobbyisten een Raspberry Pi omgetoverd tot een WiFi-hackende ananas. De Wi-Fi Pineapple is een klein apparaat met meerdere ethernetconnectoren, een WiFi- en een USB-aansluiting en draait op de Jasager firmware. 

Deze firmware is gebaseerd op OpenWRT, een populair alternatief voor veel router-besturingssystemen. De Pineapple is uitermate geschikt voor het demonstreren van het risico van applicaties die geen versleuteling gebruiken en man-in-the-middle-aanvallen. Het apparaat doet zich namelijk voor als een netwerk waar laptops, smartphones en tablets eerder mee verbinding hebben gemaakt.

Raspberry Pi
Om de Pineapple voor een groter publiek toegankelijk te maken ontwikkelde Pentura Labs een methode waardoor de firmware van de Pineapple op de goedkopere TP-Link WR703N hardware gezet kon worden. De ontwikkelaars van de Pineapple ondersteunden het initiatief. Inmiddels heeft Pentura Labs in de vorm van de Raspberry Pi een nieuw hardware-platform ontdekt. 

De Raspberry Pi, een kleine computer die op Linux draait, heeft meer geheugen, meer rekenkracht en meer opslagruimte dan de TP-Link. Daarnaast ondersteunt dit platform Ruby waardoor het mogelijk is om de populaire hackertool Metasploit erop te draaien. 

Pentura Labs heeft de firmware van de Pineapple naar de Raspberry weten om te zetten, en die vervolgens tot Pineapple Pi omgedoopt. De Pineapple Pi is echter nog in ontwikkeling, maar het kan een goedkoop en krachtig alternatief voor de echte Pineapple te worden. 

raspberry pi pineapple