velox1Ik ben weer  terug uit Azië en heb mijn Kruidvat tablet achter gelaten bij de dochter van mijn vriendin, die er erg blij mee is, want er staat Angry Birds op. Het deed een beetje pijn, want ik heb er veel plezier van gehad en het heeft me er ook van overtuigd dat je, als je wat tijd en moeite erin wil stoppen, voor een habbekrats een mooi smartdevice kunt aanschaffen dat volkomen gelijkwaardig is aan een merkapparaat, mits je voor Chinees gaat.

Ik heb dan ook bij thuiskomst meteen een Chinese smartphone besteld, de Velox van Chinavasion.
Prijs, met verzending en invoerrechten: 200 euro. (exclusief de 32 GB SD kaart).
 
 
Het duurde een paar weken voor het toestel binnen was. Dit heeft niet zozeer met de leverancier te maken – het toestel werd binnen 24 uur vanuit Hongkong verstuurd- als met de inklaring door de Nederlandse douane,  die ook nog eens 15 euro daarvoor rekent. Eenmaal binnen valt de soberheid van de verpakking op: een doosje met daarop: Phone, verpakt in een omdoos. Het is duidelijk dat de Chinezen liefst zo min mogelijk geld verspillen aan onnodige versieringen. Dat vind ik alleen maar goed. Bovendien is de bescherming tegen beschadiging ruim voldoende.
 
 
In de doos zitten behalve de smartphone ook een oplader/USB kabel en een extra batterij en een oortelefoon. Het toestel lijkt het meest op een Samsung Galaxy S II en past dan ook naadloos in een Galaxy II-compatible hoesje. Er zit een dual sim in, wat ik persoonlijk echt ontzettend handig vind, met name omdat ik in een ander land een lokale sim erbij kan plaatsen.
 
phone1 (Medium)
 
 
Eén van de twee bijgeleverde batterijen erin, opladen, en gaan met de Chinese banaan! Telefoon start vlotjes op, (nog zonder sim) en het OS, Android 4.0.3, draait soepel en het scherm is haarscherp.
 
Het is bij dit soort telefoons niet zo dat je na aanschaf updates van de fabrikant krijgt, de firmware die is bijgeleverd is degene waarmee je het moet doen. Wellicht dat je iets kan doen met custom ROM’s, maar aangezien die niet speciaal voor deze telefoons geschreven worden voor zover ik weet, betwijfel ik dat. Android 4.0.3 is trouwens goed genoeg voor mij.
De camera aangezet, en dan volgt de eerste schrik: het beeld is wazig en de foto’s zien er niet uit. WTF? Dit moet toch een 5MP (8MP softwarematig opgeschaald) camera zijn? Na de telefoon nog eens bekeken te hebben, kom ik erachter dat er een heel klein beschermstickertje op de lens zit. Tja… na verwijdering daarvan zijn de foto’s wel scherp. Verder zit er nog een 0.3 mp frontcamera op.
 
Wfi werkt uit de doos, na plaatsing van de sim moet de databundel handmatig worden ingesteld, en hier scheiden zich de bokken van de schapen. Want als je een telefoon wilt met deze specs waar alles automagisch wordt ingesteld , moet je ruim het dubbele betalen voor een ‘merk’toestel en dat is dus wat de meeste mensen doen.
 
Mijn provider (Tele2) levert op zijn website instructies voor het handmatig instellen van de dataverbinding, maar die zitten ver weggestopt en zijn bovendien nog voor Android versie 2. Het is dus een beetje uitvogelen, maar echt moeilijk is het niet.
 
Wie een smartphone heeft wil kunnen Whatsappen en daar komt de tweede schrik: Google play geeft aan dat mijn ‘device not compatible’ is. Pardon? Is gewoon Android 4, met een sim erin en een data abbo, moet dus kunnen. Na wat de whatsapp.apk op het www gevonden, die op de SD kaart gezet, en die installeert d.m.v. een dubbelklik zonder problemen.  Problem solved. Updates haalt hij daarna ook netjes binnen. Voor de rest is het eigenlijk allemaal appeltje-eitje, GPS werkt (buiten) ook prima. Batterij gaat bij mij een paar dagen mee, maar ik zit dan ook niet als een halve autist de hele dag met dat ding in mijn hand. (de telefoon bedoel ik)
Oh, bijna vergeten en toch wel belangrijk: bellen/SMS-en kan ie ook.
 
 
 
-update 26-10-2012-
 
De eerste (voorlopig onovernomelijke) hindernis ben ik inmiddels al tegengekomen: het is me niet gelukt om deze phone via bluetooth of usb met een (W7x64) PC te verbinden. Voorlopig heb ik het opgelost door er een FTP server op te zetten, zodat ik over Wifi bestanden kan sturen, maar dat er geen goede drivers te vinden zijn voor deze chipset (MTK 6765), is toch echt een nadeel. En die moeten ook genoemd worden, dus bij deze. Als ik er wat op vind, zal ik dat t.z.t. weer melden.
 
 
 
 
En dan nog dit:
 
Ik zit erover te denken om grotere bestellingen te plaatsen om transport- en inklaringskosten te drukken en zo telefoons en tablets uit China goedkoop te kunnen aanschaffen, en te leveren in Nederland.
 
Ik ben benieuwd of hier belangstelling voor is, ben je geinteresseerd, laat me dat dan even in een reactie weten.
 
 
 
 
En dan ook nog de belangrijkste specs:
 
Operating System: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Hardware Chipset: MTK6575
Core CPU: 1GHz ARM CortexTM‐A9
RAM: 512 MB
Network Type: 3G + GSM
Wi-Fi
Bluetooth
Screen Size: 4.3 inches
Screen Resolution: 960 * 540
Multi Touch: Yes, up to 5 points
Connectivity:
- 2 x SIM slot
- Micro SD card slot
Cameras:
- Back Camera: 5 MP (8 MP Interpolation)
- Front Camera: 0.3 MP
- Video Recording: Yes
Storage:
- Internal Memory: 512 MB
- External Memory: Micro SD card up to 16GB supported (volgens de fabrikant. Maar ik heb er gewoon 32 gig ingepropt en het werkt)
Battery capacity: 2000 mAh
- Proximity sensor: Yes
- Orientation sensor: Yes
- Magnetic field sensor: Yes
- Accelerometer sensor: Yes
- Light sensor: Yes
GPS: YES, AGPS