Op een site die Hackinfo heet, en het hacken in de ruimste zin des woords bespreekt, (coding, white hat, grey hat, black hat, gadget- en lifehacks) ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt, met mijn posts over de waarde van je persoonlijke gegevens en de -in mijn ogen- vermindering daarvan. Toch kan het gebruiken van je persoonlijke gegevens zonder dat je daar expliciet toestemming voor geeft best gezien worden als een black hat hack. Niet zo spectaculair natuurlijk als een hack van een datingsite voor vreemdgangers, maar misschien daarom wel gevaarlijker: ongemerkt wordt het bemachtigen van gegevens voor doelen waarvoor ze nooit bedoeld waren (nerd term: function creep) gelegaliseerd en genormaliseerd.
Black hat hacker van deze week is dan ook voor mij René Frijters, oprichter en directeur van KNAB, een bank die zich vooral richt op on-line gebruikers.
In dit interview in het weekendkader van nu.nl legt hij zijn toekomstvisie uit van het bankwezen. Voor de dames en heren van tl;dr zal ik de stukjes waarover ik struikelde even eruit knippen, plakken en samenvoegen:
Frijters: "Nu kijk je voor een lening naar een eventuele bkr-registratie, maar in de toekomst gaan we veel meer op gedrag letten. Sociale media worden daarbij ook belangrijk."
Op de vraag of dat niet een beetje eng is als bankmedewerkers door je twitterberichten en Facebookfoto's struinen om te kijken of je wel deugt voor een nieuw krediet, antwoordt hij dat het omgekeerde ook argwaan wekt want: "Als er online helemaal niets over je te vinden is, klopt er ook iets niet. Hoe je het wendt of keert, het beeld van klanten zal voor ons steeds duidelijker worden dankzij de digitalisering en daar hebben die klanten zelf het meeste voordeel van."
Wacht! Dus als ik vind dat ik mijn persoonlijk leven niet met iedereen wil delen en niks op een openbaar profiel heb staan, dan is er in de ogen van Frijters iets mis met mij? Dat is leuk voor al diegenen die, met mij, vinden dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, en dus liever veel delen met weinigen, en daardoor niet of slechts zeer beperkt aanwezig zijn op sociale media. Het is ook een geval van omgekeerde bewijslast; 'we kunnen niks vinden, dus zal er iets niet in orde zijn.' als Justitie zo ging denken, zat bijna heel NL achter de tralies en liepen de criminelen vrij rond.
Nou hoor ik je denken:' Ja maar, ja maar, je hebt zelf een keuze om wel, of niet met KNAB in zee te gaan.' Dat lijkt zo, maar tot niet zo lang geleden was ik (met, neem ik aan, de meesten van jullie) er van overtuigd dat, als banken slecht met ons geld omgingen, we ze massaal konden verlaten, waarna ze failliet gingen. Maar dat bleek toch een beetje anders te liggen. Natuurlijk, in ruil voor onze belastingcenten werden er wel boetes en afbetalingsregelingen afgedwongen door ministers die kort daarna zelf werknemer werden bij diezelfde banken. (lees die laatste zin nog even goed door)
Het probleem is, dat veel financiële instellingen een grensoverschrijdende macht hebben en volgens mij samen beleid bepalen. En dat is gevaarlijk. Elke keer dat het economisch minder gaat, zijn er wel een paar idioten die roepen om een zogenaamd 'zakenkabinet'; maak een paar 'captains of industry' minister en de problemen verwijnen als sneeuw voor de zon. Ik ben altijd benauwd als zoiets wordt geroepen, omdat een onderneming zo ongeveer het omgekeerde van een democratie is en ik geen zin heb om straks in een 21e eeuwse versie van 'Game of Thrones' te leven, omdat dat beter is voor de economie.
De politiek -als volksvertegenwoordiging- is er ook voor om economische beslissingen te toetsen aan morele waardes. Die toetsing ontbreekt bij Frijters volkomen. En al twijfel ik dus een beetje aan 'de macht van het volk' als het op banken aankomt, het kan zeker geen kwaad om een statement te maken door geen zaken te doen met zijn bank.