PDF redact ToolEen Hongaarse beveiligingsonderzoeker heeft een bestaande tool voor het opschonen van pdf-bestanden aangepast zodat ook verborgen watermerken worden verwijderd. Deze week werd bekend dat een klokkenluidster die een vertrouwelijk NSA-rapport lekte waarschijnlijk is gevonden via het watermerk dat kleurenlaserprinters aan uitdraaien toevoegen.

Het NSA-rapport werd door de klokkenluidster via de post naar nieuwsorganisatie The Intercept gestuurd, dat het vervolgens scande en als pdf-document publiceerde. Het watermerk was ook in het pdf-document terug te vinden. The Intercept is een uitgifte van First Look Media, dat al geruime tijd een tool aanbiedt genaamd "PDF Redact Tools", om metadata uit documenten te verwijderen voordat die worden gepubliceerd.

Onderzoeker Gabor Szathmari, die journalisten helpt met veilige communicatie en omgang met bronnen, heeft nu een optie aan de tool toegevoegd om verborgen watermerken te verwijderen. Hiervoor wordt het document naar zwart-wit omgezet, waardoor de stippen verdwijnen. PDF Redact Tools is beschikbaar voor Linux en macOS.

Bron: Security.nl