mozillaOpensource-ontwikkelaar Mozilla heeft een gratis tool ontwikkeld waarmee kan worden gecontroleerd hoe websites ssl/tls hebben ge├»mplementeerd. Observatory, zoals Mozilla de tool noemt, is vergelijkbaar met SSL Labs, de scandienst van beveiligingsbedrijf Qualys.

De tool van Mozilla richt zich echter meer op doorsnee gebruikers, zegt Mozilla-ontwikkelaar April King. Zodra gebruikers een website op observatory.mozilla.org hebben ingevoerd wordt de opgegeven website gescand en verschijnt er vervolgens een rapport met een cijfer.

Het rapport laat onder andere zien op welke onderdelen de website een voldoende of onvoldoende scoort. Volges King kunnen webmasters op deze manier eventuele configuratiefouten snel verhelpen.

Een scan met de tool van 1,3 miljoen websites laat zien dat slechts 122.000 websites een voldoende scoorden. "Als negen van de tien websites een onvoldoende scoren is het duidelijk dat dit een probleem voor iedereen is", stelt King. Mozilla zou de tool zelf ook hebben gebruikt om de eigen websites te verbeteren. De broncode van Observatory is te vinden op GitHub.

ssl scanner

Bron: Security.nl