Sinds de lancering in februari 2012 is de Raspberry Pi, een zeer kleine en zuinige computer, 2 miljoen keer verkocht, zo laten de makers weten. De Raspberry Pi is vanwege zijn uitgebreide mogelijkheden en lage prijs van rond de 30 euro zeer geliefd bij hackers en wordt voor allerlei toepassingen gebruikt.
Beveiligingsonderzoeker Brendan O'Connor gebruikte de Raspberry Pi om een netwerk van 'digitale spionnen' aan te leggen waarmee hij iedereen in een bepaalde buurt of zelfs in een stad kan volgen. Via de Creepy Distributed Object Locator (CreepyDOL) is het mogelijk om personen via mobiele telefoons en andere mobiele apparaten te traceren.
Denis Andzakovic gebruikte onder andere een Raspberry Pi om zijn Yamaha TRX 850 motorfiets tot een "WiFi-warbike" om te bouwen. Ook is de minicomputer als virusscanner voor USB-sticks te gebruiken en kan het als goedkope wifi-hackerdienen, gebaseerd op de firmware van de populaire Wi-Fi Pineapple.
Surfgedrag
Adafruit Industries lanceerde in oktober het Onion Pi Pack, bestaande uit een Raspberry Pi en een besturingssysteem dat een Tor proxy opzet, waarmee gebruikers hun surfgedrag kunnen anonimiseren. Eenmaal opgestart maakt de Pi automatisch een access point aan genaamd Onion Pi. Al het verkeer dat via dit access point loopt wordt door het Tor-netwerk geanonimiseerd.
Daarnaast kan de Raspberry Pi ook worden ingezet als firewall. De Amerikaanse beveiligingsexpert Robert Graham gebruikte het apparaatje voor zijn "Isowall". Deze firewall maakt het mogelijk om besmette computers op het internet aan te sluiten, zonder dat ze overige machines in het netwerk kunnen infecteren.
Bron: Security.nl