The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Lenovo bios lekHet beveiligingslek in de bios van Lenovo ThinkPad-laptops blijkt ook in de systemen van HP, Gigabyte en andere fabrikanten aanwezig te zijn. Vorige week waarschuwde Lenovo voor de kwetsbaarheid, waarvoor nog altijd geen beveiligingsupdate beschikbaar is.

Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) volgde maandag met een waarschuwing. Via de kwetsbaarheid kan een aanvaller met fysieke toegang of beheerderstoegang het bios manipuleren om bijvoorbeeld de opstartprocedure van een computer te beïnvloeden. Lenovo liet weten dat het de kwetsbare bios-code niet zelf had ontwikkeld, maar die van een andere partij afkomstig was die nog niet is geïdentificeerd.

Zoals al werd aangenomen blijkt dat ook andere fabrikanten de kwetsbare bios-code gebruiken. Het gaat in ieder geval om de Pavilion-laptop van HP en moederborden van Gigabyte, zo meldt beveiligingsonderzoeker Alex James via Twitter. Hij stelt dat ook veel andere partijen kwetsbaar zijn, maar geeft verder geen namen. In het geval van Gigabyte gaat het om de volgende moederborden: Z68-UD3H, Z77X-UD5H, Z87MX-D3H en Z97-D3H.

De kwetsbaarheid werd door een onderzoeker ontdekt die zijn bevindingen openbaarde zonder eerst Lenovo te informeren. Geen enkele getroffen partij heeft dan ook een update beschikbaar. Bios staat voor basic input/output system en is een verzameling basisinstructies voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Het is essentieel voor de werking van de computer en tevens de eerste belangrijke software die wordt geladen. Een beveiligingslek in het bios kan dan ook vergaande gevolgen hebben.

 

Bron: Security.nl


Copyright © 2022. All Rights Reserved.