Spelontwikkelaar Freeverse heeft een racespel voor de iPhone zo aangepast, dat het op televisie gespeeld kan worden. Dit werd mogelijk nadat in de iPhone-sdk een ongedocumenteerde tv-out-functie was ontdekt.

Een redacteur van Arstechnica nam contact op met Freeverse, nadat zij vorige maand in de mediaplayer-component van de iPhone-sdk versie 2.2 een methode hadden ontdekt om beelden via tv-out te exporteren. Freeverse ging aan de slag en bouwde in nog geen halve dag een techdemo van zijn in de App Store verkrijgbare game Moto Chaser.

Het 3d-racespel kan dankzij de blootgelegde sdk-functionaliteit via een iPhone op de televisie worden gespeeld, waarbij de motor met behulp van de ingebouwde accelerometer wordt bestuurd. Het spel zou echter meer frames per seconde weten te produceren op een iPod Touch van de tweede generatie, omdat dit apparaatje beschikt over een op 532MHz draaiende ARM-processor. De cpu in de iPhone is op 412MHz geklokt. Echt vloeiend loopt het spel echter niet: de techdemo weet op de iPod Touch 20fps te behalen, terwijl een commerciƫle titel in de praktijk 25 tot 30fps moet behalen. De iPhone weet een widescreen-resolutie van 853 x 480 pixels naar de tv te verzenden, terwijl de iPod Touch een 4:3-resolutie van 640 x 480 beeldpunten kan uitsturen.

Ondanks zijn succesvolle proof of concept, heeft Freeverse geen plannen om op korte termijn de tv-out-functionaliteit in zijn commerciƫle speltitels voor de iPhone te gaan implementeren. De gebruikte code is, hoewel publiekelijk beschikbaar, nog niet officieel door Apple goedgekeurd en zou nog te instabiel en traag zijn. Bovendien lijkt de spelontwikkelaar zijn banden met Apple niet te willen schaden, mede omdat zijn games goed verkopen in de App Store.

Freeverse hoopt wel dat het zijn implementatie van de tv-out-code in een game aan Apple kan voorleggen, en dat het bedrijf in toekomstige sdk's de functionaliteit toegankelijker maakt en documenteert. De ontwikkelaars zien verder interessante mogelijkheden om de iPhone als controller in andere games te gebruiken. Zo zou het touchscreen mogelijkheden bieden voor titels als Gears of War, waarbij de gebruiker snel wapens kan selecteren uit zijn weapons inventory. Maar niet iedereen moet wachten op een mogelijke reactie aan de kant van Apple: bezitters van een jailbreaked iPhone kunnen al met de code aan de slag.

 

 

Bron: Tweakers.net