appleDe Chinese ontwikkelaars van Pangu hebben de eerste jailbreak voor iOS 9 online gezet. Het jailbreakprogramma werkt vooralsnog alleen onder Windows. Alle iPhones en iPads zijn compatibel met de jailbreak.

De jailbreak staat online op de site van Pangu. De tool is 73MB groot en jailbreakt elke recente iPhone of iPad. Vooralsnog werkt de tool alleen op Windows, maar doorgaans brengt Pangu later een Mac-versie van zijn jailbreakprogramma's uit.

Het is onbekend van welke kwetsbaarheden in iOS de Chinese ontwikkelaars gebruik hebben gemaakt. Doorgaans leunt een jailbreak op een serie van lekken in het besturingssysteem om de jailbreak mogelijk te maken. Apple patcht telkens die kwetsbaarheden in updates. Het is onbekend of de jailbreak ook werkt op iOS 9.1, waarvan Apple al testversies heeft verspreid, maar aangezien Pangu dat niet expliciet meldt, ligt het voor de hand dat Apple daarin de lekken heeft gedicht.

Dankzij een jailbreak kunnen gebruikers apps en tweaks installeren die zonder jailbreak niet mogelijk zijn. In een Google Doc houden gebruikers bij welke tweaks compatibel zijn met iOS 9. Pangu is het team van ontwikkelaars dat eerder jailbreaks voor iOS 7.1 en iOS 8 als eerste uitbracht.

Pangu iOS 9.0-9.0.2Bron: Tweakers.net