slimme_meterEen beveiligingsonderzoeker die slimme energienetwerken onderzoekt heeft een tool gelanceerd om de veiligheid van slimme meters te testen. De Termineter tool is ontwikkeld door Spencer McIntyre, lid van het SecureState's Research & Innovation Team. Het is een in python ontwikkelde framework dat een platform biedt om slimme meters te testen. 

McIntyre werkte samen met energiebedrijven en kreeg het groene licht om om het programma uit te brengen. Eerder dit jaar werd een andere onderzoeker nog onder druk gezet om zijn presentatie en ontwikkelde 'OptiGuard-tool' terug te trekken. Die tool werd uiteindelijk toch nog uitgebracht, maar was alleen voor energiebedrijven toegankelijk. McIntyre zal Termineter volgende week tijdens de BSides conferentie in Las Vegas demonstreren. 

Infrarood
Ondanks de eerdere zorgen mag beveiligingsbedrijf InGuardians dat de OptiGuard-tool ontwikkelde volgende week tijdens de Black Hat conferentie toch een presentatie over het programma geven. 

Zowel Termineter als OptiGuard testen de veiligheid en functionaliteit van slimme meters via de infrarood-poort van de apparaten. InGuardians onderzoekt slimme meters onder andere op kwetsbare wachtwoorden waardoor fraude mogelijk is. 

Fraude
Om beide tools te gebruiken moet de gebruiker fysieke toegang tot de meter hebben en over een seriĆ«le poort-verbinding beschikken die met de optische infrarood interface communiceert. Begin dit jaar waarschuwde de Amerikaanse overheid dat er in sommige landen voor honderden miljoenen dollars met slimme meters werd gefraudeerd.