ransomwareEen website die 8 maanden door een Britse beveiligingsonderzoeker werd gelanceerd herkent inmiddels meer dan 240 verschillende ransomware-exemplaren. Het gaat om ID Ransomware, die is ontwikkeld door onderzoeker Michael Gillespie. De website helpt slachtoffers van ransomware met het identificeren van de variant die op hun computer bestanden heeft versleuteld, zodat er mogelijk een oplossing kan worden gevonden.

Voor verschillende varianten zijn gratis tools beschikbaar die bestanden kunnen ontsleutelen zonder dat slachtoffers hiervoor het gevraagde losgeld hoeven te betalen. Sinds de lancering zijn er ruim 158.000 bestanden door ransomware-slachtoffers geupload om zo te achterhalen welke ransomware hun bestanden had versleuteld.

De bestanden waren van bijna 82.000 unieke ip-adressen afkomstig, waaronder ook Nederland. De geuploade bestanden zijn voornamelijk door de Locky-, Crypt0L0cker-, CryptXXX- en Cerber-ransomware versleuteld, zo laat Gillespie aan de website Bleeping Computer weten.

ID Ransomware lijkt op de portaal NoMoreRansom.org, die eind juli door de Nederlandse politie, Europol en beveiligingsbedrijven Intel Security en Kaspersky Lab werd gelanceerd en inmiddels meer dan 2500 ransomware-slachtoffers heeft geholpen met het kosteloos terugkrijgen van hun versleutelde bestanden. Hoewel ID Ransomware en NoMoreRansom op elkaar lijken beschouwt Gillespie het niet als concurrentie. Er wordt zelfs tussen beide partijen samengewerkt, zo laat hij weten. In de toekomst wil de onderzoeker een "lite" versie van de website lanceren waarbij slachtoffers ook een e-mailadres of bitcoinadres kunnen opgeven.

Bron: Security.nl