crash_test_dummieHet Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab is er eindelijk weer in geslaagd de eerste positie bij een test van AV-Test.org te veroveren. Het Duitse testorgaan vergeleek 23 virusscanners op Windows XP met Service Pack 3. De afgelopen maanden werden deze tests steeds gewonnen door het Roemeense BitDefender, maar die eindigt dit keer op een tweede plek. De derde plek is voor de gratis oplossing van CheckPoint, ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall. 

De beveiligingssoftware werd vergeleken op bescherming, verwijderen van malware en bruikbaarheid. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen, detectie van malware uit de laatste drie maanden en detectie van zeer actieve malware. Bij het verwijderen van malware werd met actieve rootkits getest, die de scanners moesten detecteren en onschadelijk maken. 

Uitslag
Voor de bruikbaarheid werden de scanners beoordeeld op de systeembelasting, false positives en onterechte waarschuwingen tijdens acties van de gebruiker. In totaal konden de scanners achttien punten halen. Kaspersky Lab haalde er zeventien. 

Op het gebied van bescherming scoren BullGuard, F-Secure en Kaspersky Lab de maximale score van zes punten. Voor herstel en verwijderen is BitDefender de enige die zes punten haalt. Voor bruikbaarheid weet alleen Microsoft Security Essentials de maximale score te halen. 

Van de gratis virusscanners zet CheckPoint de hoogste score neer, gevolgd door avast! Free AntiVirus, AVG Anti-Virus Free, Microsoft Security Essentials en Panda Cloud Antivirus FREE. AhnLab V3 Internet Security 8.0 en het gratis Ad-Aware Free Antivirus+ zijn de enige twee scanners die een onvoldoende scoorden. Hieronder het volledige overzicht. 

best_virusscan_2012
Bron: security.nl