The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (6 Votes)

cyanogenmod logoKunnen jullie je nog mijn zopo Z700 herinneren? Ik had begin 2014 drie exemplaren: eentje als reserve, want voor 100 euro per stuk kan je er best twee kopen, en eentje voor mijn toenmalige vriendin, waarmee ik inmiddels getrouwd ben. Van de drie exemplaren doet eentje het in 2016 hardwarematig nog uitstekend, en hebben twee problemen met het touchscreen. Ik heb gehoord dat dat komt omdat met name goedkopere telefoons na verloop van tijd scheurtjes krijgen in de soldeerverbindingen, maar ik heb daar geen bewijs voor. Zeker is dat je geen Chinese foon moet kopen, als je van plan bent om hem, als je oud bent, aan je kleinkinderen te geven. Maar in deze tijd van de wet van Moore is duurzaamheid bij smartphones misschien niet zo belangrijk.

Degene die het nog wel hardwarematig goed doet, had echter ook problemen, van softwarematige aard. Neefjes en ander gespuis mochten spelen met de telefoon en binnen de kortste keren zat er een hardnekkig virus op, dat niet te verwijderen bleek; ik heb een aantal keren het stock kitkat image van zopo opnieuw geflashed, maar dat mocht niet baten, binnen 24 uur waren de pop ups en nags weer terug. Het zou kunnen dat de Google backup functie zorgde dat app data, inclusief virus werd teruggezet, ik ben er verder niet ingekropen, maar ging op zoek naar een andere ROM, te weten Cyanogenmod. Dat viel nog niet mee, maar afgelopen week is er een stabiele versie van CM12.1 voor de Zopo geplaatst op Needrom en omdat de instructies nogal spaarzaam zijn, hier een NL handleiding van de te volgen stappen.

 

Alle bestanden die je voor de conversie nodig hebt, zijn te vinden op Google drive. Verder moet je ook nog de mini versie van openGapps (5.1 arm, mini) installeren om toegang te krijgen tot Play Store en andere Google functionaliteit.

OK, tijd voor de howto

Allereerst, je moet de stock Kitkat rom al hebben geinstalleerd. Deze is ook te vinden op Needrom gelukkig. Bovendien heb je een Custom Recovery nodig, de CWRM 2.7.1.0 voldoet prima (alweer te vinden op Needrom). Tot slot moet je nog twee EBR bestanden flashen, deze zijn nodig om de partities op de juiste grootte te brengen. (en meer ruimte vrij te maken voor app installatie) Alle vier (ROM,CWRM,2xEBR) zet je in een map op je PC om ze te flashen met SP Flashtool. (De aangepaste EBR bestanden vind je trouwens ook op de Google drive)

Om de CM12.1 ROM te installeren heb je nodig: de ROM, een drietal patches, te weten CM_3G__Fix_ZP700, Kinguser_Ajit en dolby_Ajit, allemaal weer te vinden op de Google drive,en de OpenGapps mini. Zet alle zips op een mini SD kaart (de rar met de dolby en superuser even uitpakken) en stop die in je Zopo, deze gaan we installeren

via recovery.

IMG 20140106 124805 IMG 20160220 191741

Het kan geen kwaad om eerst de meest recente stock image opnieuw te flashen, dus zet je telefoon UIT, verwijder de batterij, doe hem weer terug, maar laat de telefoon uit, start SP flashtool, klik op 'scatter loading' om het pad naar de scatter file in de map waar de stock rom zich bevindt op te geven, controleer of de dropdown op 'Download only' staat, en klik op 'Download',  links bovenin. Sluit nu de telefoon aan op de PC. Als het goed is, zie je onderin de balk eerst rood worden, dan geel en wordt de ROM geflashed. Zo niet, trek de usb kabel los, klik nogmaals op 'Download', en sluit de kabel weer aan. Als je de stock ROM hebt geflashed, kan je de Custom recovery installeren. Gebruik de scatterfile van de stock ROM en deselecteer alles behalve 'EBR1', 'EBR2' en 'Recovery'. Klik rechts op het pad van deze items, en vewijs naar de locatie van de custom recovery en de beide nieuwe EBR bestanden. klik op Download en sluit de telefoon opnieuw aan.

Als dit ook gelukt is, is het tijd om de telefoon aan te zetten, en de stock zopo met custom recovery op te starten. De eerste keer dat een nieuwe ROM start, moet je altijd wat geduld hebben; het nieuwe systeem wordt geconfigureerd en dat kan 5-10 minuten duren. Maar na verloop van tijd verschijnt het hoofdscherm. Ga naar 'about phone' in de settings, en klik 7 keer op de build. Je komt nu in de 'developer mode' en als je terug gaat naar de settings, kan je in 'developer options' 'usb debugging' aan zetten. Dit heb je nodig om in recovery mode te komen, want bij mij werkte power+ volume down om de een of andere reden niet. Installeer adb tools op je PC en sluit de telefoon aan. (waarschijnlijk moet je op je telefoon nog even toestemming geven voor de verbinding) Geef nu de volgende commando's in een commandline venster (dos box voor windows liefhebbers): 'adb start server' en 'adb reboot recovery' Nu start de telefoon in recovery mode. In het hoofdscherm kies je eerst voor wipe/factory reset en vervolgens swipe je, de telefoon wordt geformatteerd. Als dat is klaar is, is het tijd om de Cyanogenmod ROM te installeren; kies voor 'Install' in het hoofdmenu, stel de externe SD kaart in als locatie en scroll naar de CM12.1 zip en selecteer die. Swipe, en de installatie begint. Als die klaar is, terug naar hoofdmenu en kies reboot. Als alles goed is gegaan, zie je eerst weer het bekende witte scherm met het Zop logo. Vervolgens verschijnt het Cyanogenmod logo, (de eerste keer duurt het weer een tijd voor het OS is geconfigureerd) en daarna verschijnt het hoofdscherm. Gefeliciteerd, je bent op Android lollipop 5.1, gepatched tot 1-1-2016 en dat kunnen veel Samsung Galaxy bezitters niet zeggen.

Nu heb je nog Opengapps en de patches die al op de SD kaart staan nodig om alles goed aan de praat te krijgen. Omdat het een beetje een gedoe is om via ADB de telefoon in recovery mode te booten, gaan we dat anders doen: ga weer naar 'about phone (over de telefoon) in settings en klik weer 7 keer op de build, zodat je in developer mode zit. Zet nu 'advanced reboot' aan in de developer settings. Als je de telefoon herstart, kan je nu kiezen voor 'reboot in recovery mode'. Installeer nu de 3G, dolby, kinguser en opengapps zips, (je kunt ze allemaal toevoegen en dan swipen, dan ben je meteen klaar) en doe een reboot en je bent klaar.

Het loopt allemaal heel soepel, en het enige bugje dat ik heb kunnen vinden is een melding dat er een nieuwe sim is gevonden in de taakbalk bij elke reboot. Aangezien alles gewoon werkt, is dat niet storend. En geen popups en nags meer, dus het vrouwtje is ook weer blij...

IMG 20160220 191756

You have no rights to post comments


Copyright © 2021. All Rights Reserved.