rootkitexploitDat Adobe Flash Player het favoriete doelwit van cybercriminelen is geworden in plaats van Java was de afgelopen maanden al verschillende keren aangetoond, maar een nieuwe exploitkit maakt deze trend nogmaals duidelijk. De Beta Exploitkit, ook bekend als Sundown, is een recent gelanceerde exploitkit die zich nog in de testfase bevindt.

Via exploitkits kunnen cybercriminelen internetgebruikers die beveiligingsupdates missen eenvoudig infecteren door bijvoorbeeld code op een gehackte website te plaatsen of in een advertentie te verstoppen. Deze code stuurt bezoekers vervolgens door naar de exploitkit. In het geval van Sundown probeert de exploitkit internetgebruikers via zes verschillende kwetsbaarheden met malware te infecteren.

Het gaat volgens onderzoeker Kafeine van het blog Malware Don't Need Coffee om vier lekken in Adobe Flash Player en twee in Windows. Onderzoekers Aditya Sood en Rohit Bansal analyseerden een verschillende versie waarin een Windows-lek voor een IE-kwetsbaarheid had plaatsgemaakt. Java, wat in het verleden een geliefd doelwit was, ontbreekt echter. Een trend die ook in veel andere recente exploitkits zichtbaar is.

De Windows-lekken die Sundown aanvalt dateren uit 2013 en 2014, terwijl de Flash Player-lekken van vorig jaar en dit jaar zijn. Het IE-lek dat Sood en Bansal aantroffen werd al in 2012 ontdekt en gepatcht. Voor alle kwetsbaarheden zijn updates aanwezig. Toch zijn er nog altijd internetgebruikers die deze patches niet installeren en zo risico lopen.

De Beta Exploitkit is zelf echter ook niet zonder fouten. Sood en Bansal ontdekten fouten in het beheerderspaneel van de exploitkit, waardoor ze konden inloggen en allerlei informatie wisten te achterhalen, zoals gebruikte serverdomeinen, gebruikersdomeinen, locatie van de slachtoffers en met wat voor soort browser die surfen. De exploitkit bevindt zich nog in de testfase, maar de onderzoekers verwachten dat die de komende maanden door cybercriminelen zal worden ingezet.

Bron: Security.nl