olpc-green-whiteSpaarlampen en hoge-rendementsketels . Electrische auto's en biodiesel. Groen gas en groene stroom. De wereld wordt groener, en Nederland doet mee. Ook op IT gebied zijn er initiatieven, bijvoorbeeld om PC's groener te maken, zoals Intel's Atom platform en AMD's Neo. Maar  het valt me altijd op, dat er haast verontschuldigend gedaan wordt over de prestaties van de apparaten die op deze technologieën zijn gebaseerd. Het succes van, bijvoorbeeld netbooks was volgens mij ook een complete verassing voor fabrikanten, die zich indertijd maar met moeite lieten overtuigen om mee te doen aan het OLPC project, dat bedoeld was om IT toegankelijker te maken voor de derde wereld, met name in een educatieve omgeving. Natuurlijk lever je bij minder verbruikt vermogen ook minder prestatie, maar als er minder warmte wordt geproduceerd, wél efficiënter.

In de snelle wereld van IT regeert meer,meer, MEER. Meer geheugen, meer opslagruimte, meer GHz op processor en videokaart, en snellere netwerkverbindingen. Maar al die prestatie vreet stroom. In de huiskamer is de PC vaak een grootgebruiker van stroom, er zijn voor de hobbyist voedingen van meer dan 1000 watt te koop. Op piekvermogen is dat ongeveer wat een stofzuiger verbuikt.

green-computerIn de zakelijke omgeving heb je behalve met werkstations ook met servers en randapparatuur te maken, die, los van de stroom die ze zelf gebruiken, ook nog eens gekoeld moeten worden.En voor alle hardware geldt dat er in de componenten die gebruikt worden de nodige stoffen zitten die niet best zijn voor het milieu. Alles in Afrika dumpen en het door arme negertjes schoon laten branden van mainboards boven een houtvuurtje, om wat kostbaar metaal te winnen, zorgt ervoor dat het probleem niet meer in onze achtertuin ligt, maar 'what goes around, comes around' en op een dag moeten we ook daarvoor de prijs betalen.

Nou zeg ik niet, dat er geen initiatieven zijn om de IT groener te maken, er worden wel 'groene' datacenters gebouwd bijvoorbeeld, maar wel maar mondjesmaat. Energiebesparing en hergebruik zijn zaken die je niet kunt overlaten aan ondernemers, omdat het vaak, in ieder geval op de korte termijn, een aanslag betekent op je winstgevendheid. En de IT sector is een liberale sector, waar men wars is van overheidsbemoeienis. Maar in dit geval denk ik dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen en de energieproduktie van 'processorgestuurde' apparaten aan banden gelegd dient te worden. Een keurmerk zoals dat voor witgoed bestaat zou al een hele goede eerste stap zijn. Dan staat er op dat netbookje gewoon: 'Klasse: A++' en dat ziet er meteen een heel stuk interessanter uit. Hetzelfde geldt voor dat A++ datacenter waar je een paar racks huurt.

Hoezeer ook gedownplayed door onze media, de problemen in het midden-Oosten en de dramatisch verlopende kernramp in Japan geven maar weer aan dat olie eindig is, en goede alternatieven nog niet voldoende voorhanden. Als de voorraadkast bijna leeg is, moet je zuiniger aan doen.