pow2ownOnderzoekers van twee Chinese beveiligingsbedrijven zijn tijdens de jaarlijkse hackwedstrijd Pwn2Own in Vancouver er twee keer in geslaagd om een virtual machine met Windows 10 te hacken en in één keer ook het onderliggende Windows 10-hostsysteem volledig over te nemen.

Voor de eerste aanval koppelden onderzoekers van het Chinese beveiligingsbedrijf 360 Security verschillende kwetsbaarheden aan elkaar. De aanval begon met een onbekend beveiligingslek in Microsoft Edge. Vervolgens werd een onbekende kwetsbaarheid in de Windowskernel gebruikt en als laatste een onbekend lek in VMWare Workstation, de software die voor het aanmaken van de virtual machine werd gebruikt. Hierdoor wisten de onderzoekers uit de virtual machine te ontsnappen. Hoe lang de onderzoekers met hun onderzoek bezig zijn geweest wilden ze niet vertellen, maar de demonstratie nam 90 seconden in beslag. Voor hun werk ontvingen ze een beloning van 105.000 dollar.

De tweede aanval werd door het Chinese beveiligingsbedrijf Tencent Security uitgevoerd en had als doel om vanuit de virtual machine met het Windows 10-gastsysteem het onderliggende Windows 10-hostsysteem, waarop de virtualmachinesoftware draait, volledig over te nemen. Daarbij maakte het gast-systeem gebruik van een niet-beheerdersaccount. De onderzoekers gebruikten een onbekende kwetsbaarheid in de Windowskernel en tweede onbekende lekken in VMware Workstation om het gastsysteem en uiteindelijk ook het hostsysteem over te nemen. De aanval werd bemoeilijkt doordat VMware Tools niet op het gastsysteem was geïnstalleerd. De hack leverde de onderzoekers 100.000 dollar op. De kwetsbaarheden zijn aan Microsoft en VMWare gerapporteerd zodat er beveiligingsupdates kunnen worden ontwikkeld.

Image

Bron: Security.nl