websiteontzichtbaarheidWie "onzichtbaar" op internet wil zijn doet er verstandig aan e-mails te versleutelen en van het Tor-netwerk gebruikmaken, zo adviseert de bekende ex-hacker en beveiligingsexpert Kevin Mitnick. Hij was ooit de meest gezochte hacker ter wereld en werd uiteindelijk tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld wegens het inbreken bij verschillende grote ondernemingen.

Tegenwoordig is hij actief als beveiligingsconsultant en schreef ook verschillende boeken. Twee weken geleden verscheen het nieuwste boek van Mitnick, "The Art of Invisibility", waarin hij uitlegt hoe mensen op internet hun sporen kunnen verbergen. In Wired publiceerde Mitnick een samenvatting van het boek. Als eerste legt hij de risico's uit van het gebruik van webmaildiensten zoals Gmail of Outlook. Derde partijen kunnen namelijk toegang tot e-mails van gebruikers krijgen en zelfs als gebruikers hun e-mails verwijderen, wil dat nog niet zeggen dat ze echt weg zijn.

Om te voorkomen dat anderen met e-mails kunnen meelezen adviseert Mitnick het gebruik van encryptie. In het geval van webmaildiensten noemt hij de plug-in Mailvelope, die het gebruik van encryptie moet vereenvoudigen. "Om echt onzichtbaar in de digitale wereld te worden moet je meer doen dan alleen je berichten versleutelen", stelt Mitnick. Gebruikers moeten namelijk hun ip-adres verbergen. Daarvoor adviseert de beveiligingsexpert het gebruik van het Tor-netwerk.

Hij merkt echter ook op dat Tor verschillende kwetsbaarheden kent. Zo hebben gebruikers geen controle over de exit-servers en kan het netwerk traag zijn. Daarnaast moet het Tor-netwerk niet worden gebruikt vanaf de computer waar men normaal mee surft. Mitnick raadt dan ook een aparte laptop voor Tor aan. Verder gaat Mitnick in op het anoniem aanschaffen en gebruiken van 'burner phones' om bijvoorbeeld e-mailaccounts te activeren. "Zoals je kunt zien vereist het onzichtbaar worden en blijven ongekende discipline en continue aandacht. Maar het is het waard", concludeert de expert.

Bron: Security.nl