facebookDe afgelopen 30 dagen hebben voor het eerst meer dan één miljoen mensen via het Tor-netwerk gebruik van Facebook gemaakt, zo heeft de sociale netwerksite via een blogposting laten weten. In 2014 lanceerde Facebook al een speciale 'onion-site' die alleen via het Tor-netwerk toegankelijk is.

Via het onion-adres facebookcorewwwi.onion kunnen gebruikers met de www-infrastructuur van Facebook verbinding maken.

Het laat Tor-gebruikers op Facebook inloggen zonder de bescherming van Tor te verliezen. Via Tor kunnen gebruikers onder andere hun ip-adres verbergen. Daarnaast kunnen derde partijen, zoals bijvoorbeeld de internetprovider, niet zien welke websites er worden bezocht. Om gebruikers verder te beschermen wordt er een ssl-certificaat gebruikt zodat Tor-gebruikers zeker weten dat het onion-adres ook echt van Facebook is.

Begin dit jaar besloot Facebook de eigen Android-app van Tor-ondersteuning te voorzien, zodat gebruikers via het Tor-netwerk op de sociale netwerksite kunnen inloggen. Door een website apart op het Tor-netwerk te hosten zal het verkeer van Tor-gebruikers het Tor-netwerk niet verlaten. In het geval van een website op het 'normale' internet zal dit wel gebeuren, wat risico's met zich kan meebrengen. Vorig jaar juni maakten nog 525.000 mensen gedurende een periode van 30 dagen verbinding via het Tor-netwerk met Facebook. Dat aantal is de afgelopen 30 dagen voor het eerst de 1 miljoen gepasseerd, aldus Alec Muffet van Facebook.

Bron: Security.nl