dns-changesMogelijk kun je na 7 maart 2012 geen gebruik meer maken van internet, als je besmet bent geraakt met de DNSChanger malware.

DNSChanger is malware die de DNS-instellingen aanpast van je pc en/of je router waarmee verbinding wordt gemaakt met internet. In de DNS-instellingen staan servers opgegeven die gebruikt worden om internetnamen (bijvoorbeeld www.waarschuwingsdienst.nl) om te zetten naar een voor een computer begrijpelijk IP-adres (bijvoorbeeld 62.100.52.101). Doordat de DNS-instellingen aangepast worden naar een malafide server kom je niet meer op de echte website van je bank, webmaildienst of andere website, maar op een malafide pagina.

Eind vorig jaar is een groot deel van de malafide DNS-servers door de Amerikaanse FBI vervangen door tijdelijke servers die je wel doorverwijzen naar de juiste websites.

Op 7 maart 2012 worden deze tijdelijke servers uitgeschakeld. Als je DNS-instellingen nog naar deze servers verwijzen, kun je vanaf dat moment mogelijk geen gebruik meer maken van internet.

Hoe los ik het op?
Controleer de DNS-instellingen van je computer of router. Je kunt dit controleren door de controlesite van het Computer Emergency Response Team van de Belgische overheid (CERT.be) te bezoeken op http://www.dns-ok.be. Als je weet wat de DNS-instellingen van je computer en router zouden moeten zijn, kun je ook je DNS-instellingen zelf controleren en eventueel wijzigen.

Als je op de website de melding krijgt dat je computer besmet is of als je hebt geconstateerd dat je DNS-instellingen onjuist zijn, onderneem dan de volgende acties:

  • Neem contact op met je internetprovider om de juiste DNS-instellingen in te stellen.
  • Het kan zijn dat de malware nog actief is op je computer, installeer of update je virusscanner en scan je PC op virussen.
  • Aangezien deze malware persoonlijke gegevens buitmaakt, adviseren wij je om ook de wachtwoorden van websites die je regelmatig bezoekt te veranderen.

Lees meer...