login-password'123456' was in 2013 het meest gebruikte wachtwoord op het internet, waardoor voor de eerste keer 'password' van de eerste plek werd gestoten. Dat beweert app-ontwikkelaar SplashData, dat al enkele jaren een lijst van meest gebruikte wachtwoorden op het web samenstelt.

SplashData baseert zich bij het opstellen van de lijst op grote datalekken die in 2013 plaatsvonden, zoals bij Adobe waar de wachtwoorden van miljoenen gebruikers op straat kwamen te liggen. Dat is dan ook een reden dat 'photoshop' en 'adobe123' in het overzicht zijn terug te vinden. Verder wordt de lijst met wachtwoorden gedomineerd door "klassiekers" zoals 'qwerty', 'admin', 'letmein', 'iloveyou' en cijferreeksen als '12345678' en '111111'.

"De aanwezigheid van wachtwoorden zoals 'adobe123' en 'photoshop' op deze lijst zijn een goede herinnering om je wachtwoord niet op de naam van de website of applicatie te baseren waar je probeert in te loggen" aldus Morgen Slain van SplashData. Hieronder een overzicht van de 10 meest gebruikte wachtwoorden. De lijst van 25 wachtwoorden is op deze pagina te vinden.

slechtste wachtwoorden 2013

bron: Security.nl