Windows systemen worden steeds veiliger, waardoor cybercriminelen steeds vaker voor smartphones kiezen, zo beweert Cisco. "Er is een 'tipping point' bereikt. Computerfabrikanten brengen betere beveiliging in hun producten aan, en ze zijn sneller dan ooit met het bieden van updates en het waarschuwen van gebruikers voor potentiƫle lekken", zo staat in het jaaroverzicht van de netwerkgigant.

Eerder liet het Deense beveiligingsbedrijf Secunia nog weten dat er het nodige misgaat met het updaten. Daarnaast blijken veel eindgebruikers zeer traag of helemaal geen updates te installeren. Cisco is een andere mening toegedaan. "Het kost criminelen steeds meer tijd en middelen om platformen te misbruiken die eerder nog lucratief waren, met name Microsoft Windows."

Beren
Volgens Cisco beveiligingsonderzoeker Patrick Peterson is het Windows besturingssysteem in een veel betere conditie dan voorheen. Hij vergelijkt cybercriminelen met beren die lange tijd zich aan Windows machines tegoed hebben gedaan. "Windows was de langzaamste wandelaar in het bos, maar nu wordt het systeem lastiger voor de beren om te pakken, dus zijn andere platformen ook in gevaar."

Apple's iOS en Mac OS alsmede Google Android OS noemt Peterson wandelaars die de beren lange tijd genegeerd hebben, "maar nu zien deze platformen er een stuk smaakvoller uit." De genoemde bedrijven hoeven volgens Peterson niet sneller dan de beren te zijn, alleen sneller dan de langzaamste wandelaar. Volgens Cisco zullen Android en Apple's besturingssystemen zeker een doelwit dit jaar zijn.

Bron: security.nl