The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

Filter
 • Het blijkt eenvoudig om rf-dongels voor draadloze toetsenborden en muizen om de tuin te leiden: een aanvaller kan ze toetsaanslagen laten accepteren en zo malware een systeem binnensmokkelen. De dongels van veel fabrikanten zijn kwetsbaar.

  De aanval kan met een usb-dongel van 15 dollar worden uitgevoerd en werkt tot op een afstand van 100 meter, constateerde Bastille Networks, die de kwetsbaarheid beschrijft en hem MouseJack genoemd heeft. Dongels van invoerapparatuur van onder andere Logitech, Dell, HP, Lenovo en Microsoft zijn kwetsbaar. Bij Logitech gaat het om de Unifying Receiver in combinatie met de K360, K400r, K750 en K830. Logitech heeft een softwareupdate uitgebracht om het probleem te verhelpen.

 • nissan leaf hackHet is mogelijk om zonder autorisatie de klimaatcontrole van de Nissan Leaf op afstand te bedienen en om informatie over de auto te onderscheppen. Dat ontdekte beveiligings­onderzoeker Troy Hunt. Samen met een compagnon demonstreert hij de bevindingen.

  Hunt ontdekte het lek tijdens een workshop die hij gaf in Noorwegen. Tijdens de workshop behandelt hij zestien verschillende manieren om in te breken op systemen waar ontwikkelaars rekening mee moeten houden. Een van de zaken die hij onder de loep neemt, is het onderzoeken, onderscheppen en besturen van api-requests tussen applicaties zoals op een smartphone en services die op een andere server draaien en iets uitlezen of aansturen. Dat is waar de workshop interessant begon te worden, schrijft hij op zijn blog.

 • simplisafe logoEen beveiligingsonderzoeker heeft een kritieke kwetsbaarheid in een draadloos inbraakalarm ontdekt (pdf), waardoor het mogelijk is om het systeem op afstand uit te schakelen. Het gaat om het inbraakalarm van fabrikant SimpliSafe. Het systeem bestaat uit allerlei sensoren, zoals rook- en bewegingsmelders, en is via een smartphone-app te bedienen. Om het SimpliSafe-systeem in of uit te schakelen moet er een pincode worden ingevoerd.

  De pincode wordt draadloos en onversleuteld via de keypad naar het basisstation verstuurd, zo ontdekte onderzoeker Andrew Zonenberg van beveiligingsbedrijf IOActive. Hij slaagde erin om met apparatuur van zo'n 250 dollar de verstuurde data met de pincode op te slaan en op een later moment af te spelen. Zo is het mogelijk om het alarm op afstand uit te schakelen.

 • Trane ComfortLink IIBeveiligingslekken in een slimme thermostaat van Trane maakten het mogelijk om met een standaardwachtwoord in te loggen het apparaat en om via een bufferoverflow-aanval willekeurige code uit te voeren. Het duurde meer dan een jaar voordat er een oplossing kwam.

  Volgens de tijdlijn van het Talos-beveiligingsteam van Cisco werd de eerste kwetsbaarheid in april 2014 aan het Amerikaanse bedrijf Trane gemeld. Het bedrijf had een voorgeprogrammeerd standaardwachtwoord gebruikt in zijn ComfortLink II-thermostaat, waarmee een aanvaller via een ssl-verbinding op afstand op het apparaat kon inloggen. Ook was het mogelijk om via twee bufferoverflow-kwetsbaarheden specifieke geheugensegmenten te overschrijven, waardoor mogelijk willekeurige code kon worden uitgevoerd. Trane kwam echter pas in april 2015 met een oplossing voor twee van de drie kwetsbaarheden en voerde in januari nog een ronde updates door om ook het laatste probleem op te lossen.

 • skype logoEen Trojaans paard dat bij gerichte aanvallen tegen onder andere Amerikaanse organisaties is ingezet, heeft het vooral op Skype-gebruikers binnen deze organisaties voorzien. Dat meldt beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks. De T9000 Trojan, zoals de malware wordt genoemd, verspreidt zich via kwaadaardige rtf-documenten. De documenten maken gebruik van bekende kwetsbaarheden in Microsoft Office die in 2012 en 2015 door Microsoft werden gepatcht.

 • contactloos betalenMet contactloos betalen blijken veel grotere bedragen ongemerkt te kunnen worden afgeschreven dan banken en consumenten denken. Dat blijkt na een test met een mobiele pinautomaat door de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is het eenvoudig een mobiel betaalapparaat aan te vragen en hier misbruik van te maken.

  "Volgens de banken en de instructievideo van Betaalvereniging Nederland kunnen consumenten boven de 50 euro niet meer contactloos betalen, maar kunnen ze alleen betalen door de pas in de betaalautomaat te steken en de pincode te gebruiken. Maar dat blijkt niet zo te zijn", aldus de consumentenorganisatie. "In principe kunnen consumenten ieder bedrag contactloos betalen en dus voor elk bedrag contactloos gerold worden door criminelen die naast de pas ook de pincode in handen hebben."

 • torEen instelling van de webserversoftware Apache kan ervoor zorgen dat informatie van Tor-servers lekt, zo waarschuwt een beveiligingsonderzoeker. Voor het opzetten van een server op het Tor-netwerk kan Apache worden gebruikt. In veel gevallen wordt Apache geleverd met een feature genaamd 'mod_status'.

  Het is een pagina die allerlei statistieken weergeeft, zoals uptime, verkeer, ingeschakelde virtuele hosts en actieve http-verzoeken. Het is standaard alleen toegankelijk voor localhost. De Tor-software draait echter op localhost. Daardoor is de statuspagina van de Tor-server via het internet toegankelijk. Volgens de onderzoeker zou een aanvaller in dit geval gevoelige requests kunnen monitoren, de lengtegraad van de server kunnen bepalen als de tijdszone is ingesteld en mogelijk zelfs het ip-adres achterhalen als een clearnet Virtual Host aanwezig is.


Copyright © 2017. All Rights Reserved.