The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)

windows 7Het Nationaal Cyber Securit Centrum (NCSC) van de overheid heeft gewaarschuwd voor een kwetsbaarheid in Windows die afgelopen maandag door een Russische programmeur openbaar werd gemaakt en ervoor zorgt dat computers met Windows 7 of Windows 8.1 kunnen crashen.

Het probleem doet zich voor bij het opvragen van $MFT (Master File Table)-bestanden, die zich in alle NTFS-volumes bevinden. Het bestand houdt metadata van alle bestanden op het volume bij, zoals hun locatie, en is onzichtbaar voor gebruikers. Ook voor de meeste programma's is het niet toegankelijk. Windows blokkeert het openen van het bestand, maar als de bestandsnaam als een directorynaam wordt gebruikt, bijvoorbeeld C:\$MFT\abc, zal Windows het bestand vergrendelen en niet meer vrijgeven. Alle volgende operaties van het besturingssysteem wachten echter totdat het bestand wordt vrijgegeven.

Dit kan ervoor zorgen dat de computer crasht en in sommige gevallen een blue screen of death laat zien. Een aanvaller kan hier gebruik van maken door de aanroep naar het $MFT-bestand in een webpagina te verwerken. De Russische programmeur maakte zijn bevindingen openbaar op het Russische blogplatform Habrahabr, waar hij ook een exploit publiceerde. In de reacties op zijn publicatie laten gebruikers weten dat de exploit niet werkt via Google Chrome. Een update, alsmede een andere workaround, zijn nog niet voor het probleem beschikbaar, zo meldt het NCSC. Windows 10 blijkt niet kwetsbaar te zijn.

Bron: Security.nl

Related articles


Copyright © 2022. All Rights Reserved.