The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

osx vs windowsApple's besturingssysteem wordt beschouwd als het meest veilige besturingssysteem. Of het nu het Mac OS X voor desktop computers is of iOS voor iPhones/ipads. Maar ze zijn het meest kwetsbare besturingssysteem van 2014.
Windows, die vaak wordt aangeduid als het meest kwetsbare besturingssysteem in de wereld komt niet voor in de top 3 van kwetsbare OS-en. Volgens een analyse van netwerk en security solutions provider GFI, is de top drie van meest kwetsbare besturingssysteem als volgt:

  • Apple's Mac OS X
  • Apple iOS
  • Linux-kernel

GFI's analyse is gebaseerd op de gegevens van de Amerikaanse National Vulnerability Database (NVD). De top 3 heeft de volgende details:

  • Mac OS X - Totaal 147 kwetsbaarheden werden gemeld, waarvan 64 werden beoordeeld als zeer ernstig
  • Apple's iOS - Totaal 127 kwetsbaarheden werden gemeld, waarvan 32 werden beoordeeld als zeer ernstig
  • Linux Kernel - Totaal 119 kwetsbaarheden werden gemeld, waarvan 24 werden gekwalificeerd als zeer ernstig.

De belangrijkste kwetsbaarheden van 2014
De belangrijkste 'internet' kwetsbaarheden in 2014 zijn als volgt:

  • Heartbleed - Een ermstig beveiligingslek ontdekt in OpenSSL. Dit stelde een groot aantal cryptografische sleutels en privé gegevens van de belangrijkste sites en diensten op het internet open voor hackers. Het werd beschouwd als een van de grootste Internet bedreiging in de geschiedenis.
  • Shellshock - Een kritisch 'remote exploit' kwetsbaarheid wordt ontdekt in de meest gebruikte Linux en Unix command-line shell's, die bekend staat als Bash, aka de GNU Bourne Again Shell. Deze liet talloze websites, servers, pc's, OS X Macs, diverse thuis routers, en nog veel meer openstaan voor de cybercriminelen.

Verrassend genoeg was het Microsoft's Windows 7, 8 en 8,1 besturingssystemen het minst kwetsbaar OS. 

"2014 was, vanuit veiligheid, bekeken een moeilijk jaar voor Linux-gebruikers. Vooral in combinatie met het feit dat sommige van de belangrijkste veiligheidsproblemen van het jaar werden gemeld voor toepassingen specifiek voor Linux-systemen," verklaarde GFI Software manager Cristian Florian.

OS chart Windows Server 2008 was het vierde meest kwetsbare OS in 2014 met 38 kwetsbaarheden. 
Meest kwetsbare applicatie
Echter, als het gaat om toepassingen, blijkt Microsoft met zijn Internet Explorer browser de lijst aan te voeren. Met 242 totaal kwetsbaarheden waarvan 220 kritiek! De Google Chrome-browser had 124 gerapporteerd kwetsbaarheden in 2014. Adobe Flash Player verbeterde zicht ten opzichte van het vorige jaar met slechts 76 gerapporteerde kwetsbaarheden.

 

application chart Er zijn vorig jaar in totaal 7038 nieuwe beveiligingsproblemen toegevoegd aan de Nationale Vulnerability Database (NVD). Dit is een gemiddelde van 19 nieuwe beveiligingsproblemen per dag. 80% werden gerapporteerd in toepassingen van derden, 13% in operationele systemen, en 4% in de hardware-apparaten (embedded systemen).

You have no rights to post comments


Copyright © 2022. All Rights Reserved.