The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

Background news

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.44 (35 Votes)

decryptie logoDe criminelen achter de Avaddon-ransomware zijn met hun operatie gestopt en hebben ruim 2900 decryptiesleutels openbaar gemaakt waarmee slachtoffers kosteloos hun data kunnen ontsleutelen. De FBI en het Australische Cyber Security Centre (ACSC) waarschuwden vorige maand nog voor de Avaddon-ransomware. Onder andere een Aziatische bedrijfsdivisie van verzekeringsmaatschappij AXA en de Labor Party van de Australische staat New South Wales werden slachtoffer van de ransomwaregroep.

Volgens het ACSC hadden de aanvallers achter deze ransomware het voorzien op organisaties in verschillende landen, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Om toegang tot de systemen van hun slachtoffers te krijgen maakten de aanvallers onder andere gebruik van inloggegevens voor vpn en rdp. De FBI benadrukte dat het hier om 'single-factor' authenticatie ging, oftewel alleen een gebruikersnaam en wachtwoord.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.10 (5 Votes)

default passwordMet tien miljard records van 522 websites is er een grote kans dat je weleens een melding hebt gekregen van Have I Been Pwned over een datalek waar je e-mailadres bij voor kwam. Tegenwoordig krijg je dergelijke waarschuwingen ook al snel als je betaalt voor een wachtwoordmanager, en het bedrijf waar je werkt heeft intern misschien een waarschuwingssysteem voor gestolen credentials. Er komen steeds meer databases die het internet checken op gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden en die gebruikers daarvoor waarschuwen. Sommige zijn voor iedereen beschikbaar, maar achter de schermen zijn er ook veel diensten die zich op bedrijven richten en die je daarom vaker tegenkomt dan je denkt.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp. Internetcriminelen weten dit ook en zoeken steeds vaker naar manieren om via WhatsApp geld te stelen. Het aantal meldingen van WhatsApp fraude, waarbij oplichters zich via deze chatdienst voordoen als een bekende, neemt snel toe. In dit blog lees je hoe je WhatsApp fraude herkent en hoe je het voorkomt.

Wat is WhatsApp-fraude?

Dit is een vorm van internetcriminaliteit waarbij criminelen zich op WhatsApp voordoen als een bekende en met een smoesje geld proberen te krijgen van je. Dit doen ze op steeds slimmere manieren. Bij de nieuwste vorm van WhatsApp-fraude nemen criminelen zelfs WhatsApp accounts over. Het aantal meldingen van oplichting via WhatsApp neemt flink toe. Begin dit jaar meldde de Fraudehelpdesk al 2200 gevallen. Nu zijn het al meer dan 6.000 meldingen. Het schadebedrag loopt vaak op tot duizenden euro’s per slachtoffer.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

allekabels logoAllekabels meldt aan klanten dat wachtwoorden van accounts die voor 1 september 2018 zijn aangemaakt, gekraakt kunnen worden. De webshop heeft die wachtwoorden gewist. Om hoeveel van de 2,6 miljoen gelekte accounts het gaat, is niet bekend.

Operations Director Constantijn Souren schrijft naar klanten dat het bedrijf op 23 augustus 2020 gehackt is door cybercriminelen en dat daarbij versleutelde wachtwoorden zijn gestolen. Allekabels claimt in de mail dat 'een minderheid' van alle wachtwoorden te ontsleutelen is. Allekabels geeft in de mail verder geen informatie over de gebruikte versleuteling of waarom het wachtwoorden voor 1 september 2018 niet beter zou hebben versleuteld. De webshop zegt inmiddels melding te hebben gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast heeft Allekabels de wachtwoorden die voor september 2018 zijn aangemaakt, inmiddels verwijderd. De desbetreffende klanten zijn daarvan op de hoogte gesteld.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (6 Votes)

Hoe zit de wereld van internetoplichting in elkaar en wie zitten er achter? In deze documentaireserie gaat onderzoeksjournalist Anthony van der Meer met een klein team op onderzoek in het netwerk van internationale oplichters. Hij geeft een inkijk in hun handelswijze, van phishing tot datingfraude.

Phising
Anthony en zijn team duiken in de wereld van phishing. Door te observeren, achtervolgen en confronteren proberen ze phishingnetwerken en alle ketens van die netwerken in kaart te brengen. Je kent ze wel. De e-mails en sms-jes die zogenaamd namens je bank of een bedijf worden gestuurd met een linkje erin. Vaak wordt gemeld dat je bankpas is verouderd, moet je inloggen op je account of moet je een openstaand bedrag betalen. Typische voorbeelden van phishing. In 2020 is het aantal phishingmeldingen bij de politie en het gemelde schadebedrag zelfs verdubbeld ten opzichte van 2019. Anthony en zijn team brengen de wereld van phishing in kaart en jagen op de criminelen achter phishingsites. Door ze te observeren, achtervolgen en confronteren. Het onderzoek leidt tot verschillende aanhoudingen en nieuwe politieonderzoeken.


Copyright © 2021. All Rights Reserved.