The Dutch HackInfo

Information about Hacking, Security & Tweaking

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (3 Votes)

google privacyGebruikers van Google Chrome zijn via twee zerodaylekken met malware besmet en voor de tweede kwetsbaarheid is nog geen patch verschenen. Google kwam afgelopen donderdag met een beveiligingsupdate voor een kwetsbaarheid en meldde dat het lek actief werd aangevallen.

De kwetsbaarheid werd door Google als "high" bestempeld. Het gaat in dit geval om lekken waardoor een aanvaller code binnen de context van de browser kann uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen. Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder. Het beveiligingslek (CVE-2019-13720) alleen is niet voldoende om systemen te compromitteren. Hiervoor zou een tweede kwetsbaarheid zijn vereist.

Die blijkt er inderdaad te zijn. De twee zerodaylekken werden door onderzoekers van antivirusbedrijf Kaspersky ontdekt en aan Google gerapporteerd. De virusbestrijder heeft nu een analyse van de aanval online gezet. Het gaat om een zogeheten "watering hole attack". Hierbij plaatsen aanvallers exploits op gecompromitteerde websites die beoogde doelwitten al uit zichzelf bezoeken. In dit geval werd de exploit op een niet nader genoemde Koreaanse nieuwssite geplaatst.

Volgens Kaspersky maakt het grootste deel van de exploit gebruik van een bepaald kwetsbaar onderdeel van de browser. "Aangezien deze bug nog steeds niet is verholpen, geven we geen details over dit specifieke kwetsbare onderdeel", zo laat het bedrijf in de analyse weten. Wanneer de exploit succesvol is wordt er malware op het systeem geïnstalleerd. Tevens maakt de malware verschillende taken aan in de Windows Taakplanner. Verdere details om wat voor soort malware het gaat is niet bekendgemaakt. Ook is onbekend wanneer Google het tweede zerodaylek patcht.

Bron:Security.nl

You have no rights to post comments


Copyright © 2020. All Rights Reserved.